main-logo NPO Start

Fidan Ekiz

Fidan Ekiz presenteert sinds 2021 op donderdagavond de talkshow Op1 namens WNL, samen met Sven Kockelmann. Ook presenteert ze, gezamenlijk met Wieger Hemmer, iedere zaterdag het NPO Radio 1-programma In de Kantine, tussen 17:00 en 19:00.

Ekiz werd op 10 december 1976 geboren in Rozenburg. Ze studeerde journalistiek in Utrecht. Naar haar studie werkte ze onder meer voor het Rotterdams Dagblad, als correspondent in Istanboel namens RTL Nieuws en de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten, en was ze werkzaam als redacteur bij Pauw & Witteman. Verder presenteerde ze de programma’s De Nieuwe Maan en De Vooravond.

Ekiz maakte zelf twee documentaires, waaronder de vijfdelige serie Veerboot naar Holland. Deze serie gaat over vijf Turkse gezinnen die naar Nederland emigreerden. Ook de zesdelige documentaire De Pen & Het Zwaard over de persvrijheid in zes zeer uiteenlopende landen werd door Ekiz gemaakt.

In 2021 won Ekiz de Pim Fortuynprijs omdat zij volgens de jury ‘een scherpe denker, spreker en schrijver, dapper, taboedoorbrekend en een voorbeeldige opiniemaker’ is.