main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
25 april 2018 — 16:39

Dion Graus over rapport Oostvaardersplassen: ‘Staatsbosbeheer is een verkapte jagersclub’

Ruim 1150 herten en paarden moeten op de kortst mogelijke termijn weg uit de Oostvaardersplassen. Voor bijna 980 edelherten die moeten verdwijnen is geen andere oplossing dan afschot. Dat is het advies dat de commissie-Van Geel woensdagmiddag heeft aangeboden aan de provincie Flevoland.

PVV-Kamerlid en woordvoerder dierenwelzijn Dion Graus heeft verbijsterd gereageerd op het rapport. “Er wordt erkend dat er jarenlang tienduizenden dieren mishandeld en verwaarloosd zijn. Het blijkt dat het gebied er helemaal niet op bestand is, dat zeg ik al elf jaar”, meldt Graus aan Omroep WNL.

LEES OOK: Commissie: ‘Voor 980 edelherten geen andere oplossing dan afschot’

“Wat ik triest vind is dat ik het idee van het anticonceptievaccin dat ik heb aangedragen niet is meegenomen in het advies, terwijl dat wel is beloofd door de gedeputeerde. Dat kan nog gebeuren, maar als het niet wordt geprobeerd zou ik dat erg triest vinden”, aldus Graus.

‘Staatsbosbeheer is schuldig aan dierenmishandeling’

Staatsbosbeheer zou volgens het Kamerlid moeten worden aangepakt voor dierenmishandeling. “Ik vind dat de geldkraan moet worden dichtgedraaid. Ze hebben zich moedwillig en willens en wetens schuldig gemaakt aan dierenmishandeling en dierenverwaarlozing.”

De PVV’er pleit voor één nationale dierenorganisatie. “Onder toezicht van de staat. De organisatie moet samenwerken met 144 (telefonisch meldpunt van dierenmishandeling, red.) en de dierenpolitie. Ze moeten niet aankomen met de NVWA (inspectie die controleert of bedrijven en slachthuizen met dieren zich aan de regels voor dierenwelzijn houden, red.), want die hebben ook niks te zeggen. Staatsbosbeheer heeft carte blanche gehad, en dat kan niet. De geldstroom naar Staatsbosbeheer moet worden stopgezet.”

“Als je als ‘normaal persoon’ je een dier hebt mishandeld krijgt je terecht grote problemen waar de NVWA, de dierenpolitie of de rechter bij komen kijken. Het kan niet zo zijn dat de verkapte jagersclub Staatsbosbeheer dat zomaar willens en wetens wel kan doen. Het is een schietveld daar, en dat vind ik echt schandalig.”

‘Geen enkele empathie voor dieren Oostvaardersplassen’

Volgens het Kamerlid zijn de dieren wél benaderbaar voor een implantaat of een anticonceptievaccin, wat zijn alternatief zou zijn voor het afschieten. Echter staat dat niet in het advies van de commissie-Van Geel. “Ze zeggen dat de dieren niet benaderbaar zijn, maar ze gaan nu toch ook de paarden vangen en vervoeren? Als je dieren kan vangen en vervoeren kan je ze ook een anticonceptievaccin toedienen en bijvoeren.”

“Grote grazers zijn zo mak als een lammetje. Ik zou zo met een implantaat of een anticonceptiemiddel achter in de bil prikken. Ik kan ze zo benaderen, je hoeft niet eens te schieten met een geweer. Het is echt te gek voor woorden. En het gebeurt elders wel, zoals in Afrika en Nieuw-Zeeland. Waarom zou het hier niet kunnen?”

In het voorwoord van het rapport wordt gesproken over de Oostvaardersplassen als ‘een schitterend ongelukje’. Een term die Dion Graus in het verkeerde keelgat schiet. “Als ik dat lees krijg ik spontaan diarree. Geen enkele empathie voor de dieren en voor de miljoenen mensen die ze steunen. Het is een diepe diepe schande. Als je zo begint heb je het niet begrepen. Dan ben je geen dierenliefhebber, maar een kantoorkneus.”

Voor de zomervakantie een besluit

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland zijn blij met het advies van de commissie-Van Geel. In mei komen zij met een voorstel voor het nieuwe beheer van de Oostvaardersplassen. Provinciale Staten willen voor de zomervakantie een besluit nemen.

De actievoerders van diverse groepen die de laatste maanden hebben gedemonstreerd tegen de omstandigheden waaronder de grote grazers in de Oostvaardersplassen leven, zijn niet ontevreden over het advies van de commissie-Van Geel. “Hij zegt eigenlijk dat ze het moeten doen zoals allang op de Veluwe gebeurt en dat is goed. Maar het had vanaf het begin zo gedaan moeten worden”, aldus een woordvoerster van de groep Demonstratie OVP tegen het ANP.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer

Woensdagavond code geel in Limburg om onweer

In Limburg geldt woensdagavond vanaf 18.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met…

Lees meer

Jongens van 13 en 14 vast om mishandeling conducteur in Purmerend

Twee jongens van 13 en 14 jaar zijn dinsdagavond aangehouden voor de mishandeling van een conducteur, meldt de politie woensdag. De NS-medewerker werd op station…

Lees meer

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Wooncrisis in Ierland nog erger dan in Nederland: ‘Het is één grote financiële en maatschappelijke ramp’

Niet alleen in Nederland ligt de woningmarkt op zijn gat, ook in Ierland is wonen voor veel mensen onbetaalbaar geworden. In de afgelopen twintig jaar…

Lees meer

Werkgevers verdienen meer begrip, zegt Annemarie van Gaal op Dag van de Arbeid: ‘We raken de balans kwijt’

Op de Dag van de Arbeid pleit financieel expert Annemarie van Gaal voor meer begrip voor werkgevers. “Ik denk dat we de balans een beetje…

Lees meer

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer