main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 december 2017 — 16:48

Nederlandse vrijwilligers goed voor 5 tot 20 miljard euro

De 6.5 miljoen vrijwilligers die er zijn in ons land, zijn goed voor een economische waarde van 5 tot 20 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwste aflevering van Stand van het Land, die vanavond om 21.10 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Volgens berekeningen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) doet in Nederland ongeveer 50 procent van de volwassenen vrijwilligerswerk. Hiermee scoort Nederland beduidend hoger dan andere landen. “In Nederland hebben we heel veel vrijwilligers, zeker als we het vergelijken met de landen om ons heen”, zegt Kim Putters, directeur van het SCP. “We steken er met kop en schouders boven uit.”

Volgens Putters is vrijwilligerswerk ‘een stukje cement van de samenleving’. En dat blijkt, want alle vrijwilligers samen vervullen het werk van 560.000 betaalde voltijders. Een voorbeeld hiervan is een aantal buslijnen in Noord-Holland. Omdat de lijnen niet rendabel genoeg zijn, worden deze gerund door vrijwilligers. Per stuk kan de overheid hiermee 130.000 euro besparen.

Wie doet vrijwilligerswerk?

Verreweg het meeste vrijwilligerswerk in Nederland wordt gedaan door mensen tussen de 35 en 45 jaar. Bijna zestig procent van hen zegt vrijwilligerswerk te doen. Het vaakst is dat op sportclub of school, in de verzorging en verpleging of overig jeugdwerk. Dit kost ongeveer 3.5 uur per week.

Ouderen draaien gemiddeld de meeste vrijwillige werkuren (6 uur per week), maar zijn gemiddeld gezien minder actief. 42 procent van de ouderen doet aan vrijwilligerswerk.

Opvallend is dat allochtonen minder vaak vrijwilligerswerk doen dan autochtonen. 52 procent van de autochtone Nederlanders doet vrijwilligerswerk, tegenover 39 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Van de mensen met een westerse migratie-achtergrond doet 42 procent vrijwilligerswerk.

Participatie-samenleving

Kim Putters ziet daarin een probleem. “Ouders moeten wel enig commitment tonen aan diegenen die hun kinderen onder hun hoede krijgen”, zegt Putters. “De samenleving is wel een stuk individualistischer en gemakkelijker geworden.”

Ook de participatie-samenleving is een bedreiging voor het vrijwilligerswerk. “Het staat onder druk en gaat niet vanzelf. Als de overheid meer van mensen gaat vragen, bijvoorbeeld in mantelzorg of vrijwillige inzet, dan kan het onder druk komen te staan. Als dat allemaal zou wegvallen valt er wel een stukje cement van de samenleving weg. Dus we moeten er wel voorzichtig mee omgaan.”

Kijk vanavond om 21.10 uur naar Stand van het Land voor een bijzondere serie portretten van Nederlanders die vrijwilligerswerk doen. 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: ‘Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket’

Wereldwijd swipen miljoenen mensen dagelijks op apps als Tinder en Bumble, maar de online zoektocht naar liefde is niet zonder risico’s. In Nederland melden jaarlijks…

Lees meer

VVD stelt Kamervragen naar aanleiding van podcast De Diamantroof: ‘Verbaasd over inventiviteit criminelen’

VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wil dat er strenger wordt gecontroleerd bij de handel in diamanten en wil van Justieminister David van Weel weten of meer…

Lees meer

Verdachte Rotterdam verdacht van moord terroristisch oogmerk

De 22-jarige man uit Amersfoort die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt verdacht van moord en…

Lees meer

VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer