main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 november 2024 — 16:18

Ambtswoning waar geen premier wil wonen: ‘Het Catshuis is bezig aan een comeback’

Door de verbouwing van het Binnenhof is het Catshuis terug van nooit echt weggeweest. De traditionele ambtswoning van de premier huist wekelijks de ministerraad, toch heeft ook premier Dick Schoof zijn bed er niet neergezet. Waarom wil niemand er wonen? “Ik las dat het lijkt op een mortuarium.”

Het Catshuis in Den Haag is sinds 1963 als de officiële woonplek en het kantoor van de Nederlandse minister-president, toen Victor Marijnen er ging wonen. Ook Jo Cals en Piet de Jong zaten er aan het avondeten, maar laatstgenoemde trok in 1971 de deur achter zich dicht. Sindsdien is het Catshuis onbewoond.

In de jaren daarna verdween het Catshuis steeds verder naar de achtergrond, vertelt politiek verslaggever van Omroep WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De laatste jaren diende de oude ambtswoning als onderkomen voor verschillende crisisoverleggen en zogenaamde Catshuisberaden. Afgelopen vrijdag nog verzamelden cameraploegen zich massaal bij de poort, tijdens een urenlang spoedoverleg van de coalitiepartijen.

Het Catshuis is bezig aan een comeback

“Het was een tijdje uit de gratie”, zegt Van Viegen. “We waren altijd op het Binnenhof. Als er iets te gebeuren stond, dan was het daar. Maar omdat de Trêveszaal verbouwd wordt, vergadert de ministerraad, net zoals vroeger, in het Catshuis. Daarom zien we nu het nu veel meer. Het Catshuis is bezig aan een comeback. Dat is toch leuk?”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het Casthuis werd in 1643 gekocht door meneer Cats, voor vierduizend gulden. Hij noemde het Landgoed Zorgvliet. In 1660 deed hij het van de hand. Veel later, in 1961, werd het aangekocht door de Nederlandse Staat, om te dienen als ambtswoning. Daar konden buitenlandse staatshoofden voortaan met alle egards worden ontvangen. Voor die tijd gebeurde dat in hotel De Wittebrug in Den Haag.

Tuin vol verhalen

Nu vindt in het Catshuis dus weer de ministerraad plaats. “Bij het Binnenhof moesten de ministers lopend naar buiten en dan in een auto stappen. Hier stappen ze al voor het Catshuis in de auto. Dan rijden ze die gigantische oprijlaan af en wij staan maar naar auto’s te kijken. Het werk is veel lastiger.”

Van Viegen vindt dat tuin van het Catshuis “fascinerend”. “Die wordt gebruikt om in te wandelen, om met elkaar te sparren als er binnen iets niet goed ging. Maar er is ook een polonaise gedanst in de tuin. Er is een handstand gedaan. De tuin staat symbool voor bijzondere dingen.”

Ze gaat verder: “Piet de Jong (voormalig premier, red.) stond erom bekend dat hij aan de grasrand ging zitten op zondagochtend. Dan wachtte hij tot er een mol omhoog kwam, pakte hij een schop en sloeg hij de mol, in een poging om het gazon mooi te houden. Toen kon dat allemaal nog.”

Mortuarium

Het Catshuis werd na 1963, toen het klaar werd gemaakt voor de toenmalige premier, nog twee keer gerestaureerd. In 1999 en in 2004, na een brand. Van Viegen vraagt zich af waarom niet meer premiers in het Catshuis hebben gewoond. “Maar wat ik las in oude artikelen is dat oude bewoners de restauraties zonde vonden. Na de restauraties leek op een mortuarium, las ik zelfs.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start.

Hoewel het Catshuis inmiddels weer meer in de belangstelling staat, woont ook premier Schoof er niet. “Hij woont in een appartement en wilde daar graag blijven, maar hij zei dat hij wel een keer in het Catshuis wil logeren. Er is een privévertrek waar je kan slapen, maar er wonen gebeurt op dit moment nog niet.”

Lees ook: 

CDA-Kamerlid steunt oproep Mirjam Bikker (CU) voor Catshuisoverleg tegen antisemitisme

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk vanavond om 21.25 naar Op de Barricade op NPO 1.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

Duitse economie blijft voorlopig verzwakken, meldt Bundesbank

De Duitse centrale bank heeft het voorzichtige optimisme over economische groei van het land getemperd in haar maandelijkse rapport. Hoewel volgens voorlopige cijfers de Duitse…

Lees meer

Afgetreden staatssecretaris Idsinga weer in Kamerfractie NSC

De onlangs afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) keert terug in de Tweede Kamerfractie van NSC, zo bevestigt hij na berichtgeving van het AD….

Lees meer

Ook NSC-Kamerleden Hertzberger en Zeedijk stappen op

Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk hebben in navolging van Nora Achahbar besloten op te stappen. Beide NSC-Kamerleden vinden dat er niet gehandeld wordt binnen de…

Lees meer

Hoogleraar: ‘Sporen van racisme in notulen ministerraad heel onwaarschijnlijk’

Zelfs als de notulen uit de veelbesproken ministerraad van vorige week maandag openbaar worden gemaakt, is de kans klein dat er racistische uitlatingen in te…

Lees meer