main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 8 november 2024 — 21:26

Wat mag je wel en wat mag je niet doen tijdens het autorijden?

Snel even een appje lezen, een slok van je drinken nemen of zelfs saxofoon spelen; je kan het zo gek niet bedenken of mensen doen het tijdens het autorijden. Maar waar ligt de grens precies? Wat mag je wel en niet doen tijdens het rijden?

“In zijn algemeenheid geldt dat je niks mag doen achter het stuur wat de verkeersveiligheid in gevaar brengt”, legt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel uit in de Misdaadlijn van WNL op NPO Radio 1. “Een aantal zaken zijn zelfs in de wet vastgelegd en zijn strafbaar. Denk hierbij aan op je telefoon, laptop of e-reader zitten tijdens het rijden.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

En hoe zit het dan met bijvoorbeeld het nemen van een slokje drinken of het roken van een sigaretje? “Het staat niet in de wet dat dit strafbaar is, maar het mag geen belemmering zijn voor je rijgedrag. Zodra je hierdoor onveilig gedrag op de weg vertoont, kun je een hoge bekeuring verwachten.”

Luister hier naar deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau:

Autorijden

Wie in zijn lange carrière vaak automobilisten van de weg heeft moeten halen vanwege onveilig gedrag, is voormalig landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee. De anekdotes daarover schudt hij zo uit zijn mouw. “Ik reed een keer achter een bestuurder en ik zag dat hij aan het lezen was. Ik gaf hem een stopteken. Aan de kant legde de bestuurder uit dat hij net was gestopt met roken en dat hij een boek aan het lezen was over hoe hij het beste van de sigaret kon afblijven.” Daarop zei Spee: “Als je zo doorgaat dan is er straks nog maar één ding dat rookt en dat is de schoorsteen van het crematorium.”

Lees meer:

Dragons’ Den: ‘Veilig leren autorijden als je autisme, ADHD of faalangst hebt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: vader vreest voor het leven van zijn dochter: 'Betaal, anders verdwijnt ze in Frankrijk'

Als een kind vermist is, telt elke seconde. De samenwerking met andere landen is cruciaal, omdat het vermiste kind de grens al over kan zijn. Moeten de waarschuwingssystemen van EU-lidstaten, zoals AMBER Alert, aan elkaar gekoppeld worden?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met landelijk coördinator persoonsvermissingen van de politie Izanne de Wit, specialist vermiste personen van de politie Limburg Sanne Lijesen en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Luister deze aflevering van de WNL-podcast Het Misdaadbureau nu terug via je favoriete podcastapp.

Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.

Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Groningen bereidt zich voor op mogelijke komst wolf

Hoewel zich in Groningen geen wolven hebben gevestigd, bereidt de provincie zich wel voor op de mogelijke komst van al dan niet zwervende exemplaren. “Wij…

Lees meer

BBB verliest draagvlak onder boeren: ‘Een populistische partij’

De steun voor de BoerBurgerBeweging (BBB) onder boeren neemt af. Dat zegt hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Oogst Esther de Snoo maandagavond in WNL Haagse Lobby…

Lees meer

Halsema neemt gebruik van ‘pogrom’ niet terug

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema neemt het gebruik van het woord “pogrom” niet terug. “Ik heb mijn woorden secuur gekozen”, zei de burgemeester na een…

Lees meer

Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans: klanten verantwoordelijk houden voor CO2-uitstoot Shell was te scherp

Het gerechtshof had Shell mogen verplichten om 45 procent van de eigen CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen. Dat stelt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. ”Ik sta…

Lees meer

Oplichters maken misbruik van vermissingszaken: ‘Zijn dochter zou verdwijnen in de prostitutie’

Er zijn oplichters actief die maar wat graag misbruik maken van mensen die een vermist persoon zoeken. Dat zegt Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing in…

Lees meer