main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2024 — 12:06

72 inbraken per dag in wintermaanden, met deze tips slaan inbrekers je huis over

Het aantal inbraken stijgt gemiddeld met 25 procent in de wintermaanden vergeleken met de zomermaanden. Waar in de zomer gemiddeld 57 keer per dag iemands huis wordt leeggeroofd, loopt dit in de donkere maanden op tot 72 keer per dag. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Interpolis.

Vooral de avonduren tussen 18.00 uur en 22.00 uur zijn populair voor inbrekers. Ondanks deze toename in de winter, zijn Nederlanders nog onvoldoende op de hoogte van de risico’s. Slechts een derde neemt extra maatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts één op de zeven mannen zijn buren laat weten wanneer ze weg zijn. Bij vrouwen is dat één op de drie.

Landelijk projectleider woninginbraak bij de Nationale Politie Sybren van der Velden Walda geeft een aantal logische, maar zeer belangrijke tips. “Doe het licht aan als je van huis bent. Ze kijken of er iemand thuis is. Donkere huizen zijn mooie objecten voor ze. Laat een bewoonde indruk achter en doe bijvoorbeeld lampen aan op een tijdschakelaar”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Krantje op tafel

Een krantje op tafel kan ook helpen. “Of vuile vaat op het aanrecht en schoenen in de gang. Dat wijst erop dat je thuis bent en dan slaan inbrekers je huis over.” Daarnaast is het belangrijk om buitenshuis verlichting te plaatsen met bewegingssensoren. “Daar hebben woninginbrekers een hekel aan.”

Goed hang- en sluitwerk bij je woning is essentieel. “Daar kijken inbrekers als eerste naar. Als het bij de buren slechter is, gaan ze daar aan de gang.” Ga je weg, vergeet dan nooit de deur op dubbelslot te doen. “Met een pasje kunnen ze de deur zo openen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze en andere afleveringen hier gratis terug op NPO Start.

Kluis leeggeroofd

Historicus en schrijfster Astrid Sy heeft zelf een keer een inbraak meegemaakt. “Ik was veertien en was net met mijn moeder verhuisd.” Ze waren bij haar opa op bezoek, omdat hij stervende was. “We werden opgebeld door de buurvrouw dat er ingebroken was.”

Thuis troffen ze een ravage aan. “Het raam was doorgebroken en je zag voetstappen door de gang naar de kluis van mijn moeder in de slaapkamer. Ze wisten precies waar ze moesten zijn.”

“We wonen drie jaar in een dorp, maar we hebben nog steeds geen buitenlampen opgehangen”, beseft Sy in de studio van Goedemorgen Nederland. “Terwijl het superdonker is bij ons buiten.”

Lees ook:

Wat je het beste kan doen als een inbreker in je huis rondsluipt

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Bert Huisjes verlaat WNL

Bert Huisjes heeft besloten te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. De Raad van Toezicht van WNL betreurt het vertrek, maar heeft zijn ontslag aanvaard….

Lees meer

Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in…

Lees meer

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer