main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 oktober 2024 — 11:22

Omstreden Palestijnse activist geweerd: ‘Je moet ook nee kunnen zeggen’

De omstreden Palestijnse activist Mohammed Khatib, die volgende week een spreekbeurt zou houden op een bijeenkomst van de Radboud Universiteit in Nijmegen, komt Nederland niet in.

Een meerderheid van het parlement vroeg minister David van Weel eerder deze week al om te voorkomen dat Khatib zou spreken. “De vraag is of je aan iedereen die Nederland in wil een visum moet verstrekken en maar met alle egards moet ontvangen”, werpt Wouter De Winther, politiek commentator van De Telegraaf, op in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In een land waar je niet iedereen zomaar wil hebben, moet je denk ik ook nee kunnen zeggen.”

“Er is negatieve advisering geweest vanuit de ambtenarij, omdat het misschien bij de rechter geen standhoudt”, weet De Winther. “Dat zegt ook al veel tegenwoordig. Dat je niet meer mag vinden als land of iemand wel of niet het land in mag komen.”

“Ik denk dat dit kabinet heeft voorgenomen om het in ieder geval te proberen en wellicht zal het straks door de rechter worden gecorrigeerd”, vervolgt hij. “Maar dan kan het kabinet in ieder geval zeggen dat het er alles aan heeft gedaan om te voorkomen dat iemand komt vertellen dat het zionisme bestreden moet worden.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Kwaadaardigheid

De Winther ziet dat in het buitenland de organisatie waar Khatib deel van uitmaakt sowieso al veel serieuzer wordt genomen in de kwaadaardigheid. “En daar wordt die ook als een terroristische organisatie gekenschetst. Ik geef het je te doen, want dat soort organisaties schieten af en toe natuurlijk als paddenstoelen uit de grond en je moet het allemaal maar bijhouden. Ook in je wettelijk kader in Nederland. Maar ik denk dat we daar nu wel heel dichtbij zitten, dat Nederland zich gaat aansluiten bij wat in andere landen al gebruikelijk is.”

De journalist verwacht niet dat er in Nederland een relletje zal ontstaan door het weigeren van Khatib. “Wellicht dat die organisatie zal proberen om daar naar de rechter te gaan en alsnog deze persoon hiernaartoe te halen. Er zullen mensen zijn die het erg vinden, maar de meerderheid zit er niet op te wachten dat dit soort mensen in Nederland zijn.”

Lees ook:

Opgepakte pro-Palestinademonstranten horen mogelijk forse strafeis: ‘Iedereen is klaar met geweld tegen politie’

Door: Hans Stehouwer

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Straf op wegmaken van een lijk moet omhoog

De straf op het wegmaken van een lijk moet omhoog. De rechter kan hiervoor maximaal 2 jaar celstraf opleggen, maar veel nabestaanden vinden deze strafmaat te laag en daarmee onrechtvaardig. Dat blijkt uit een rondgang van de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met nabestaande Martine Sinkeldam, Lena Olivier van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, Officier van Justitie Miranda van Turennout en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vanavond: Wat levert gratis kinderopvang onze economie op?

Ouders brengen hun kinderen nu voornamelijk twee dagen per week naar de opvang. Sommigen willen dat vaker doen, maar kunnen het simpelweg niet betalen, of het levert te weinig op.

Kan gratis kinderopvang ervoor zorgen dat millennials weer wat meer gaan werken? En welke voordelen heeft het voor de kinderen? Presentator Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Vrijdag 23.10 uur
Schoof bevestigt: snel grenscontroles, spreidingswet van tafel

Premier Dick Schoof bevestigt in een brief aan het parlement dat het kabinet eruit is: er komen vanaf eind november grenscontroles en de spreidingswet gaat…

Lees meer

Partij voor Zeeland verdubbelt zetels met komst opgestapte BBB’ers

De twee provinciale politici die onlangs uit de BBB-fractie in Zeeland stapten, hebben zich aangesloten bij de Partij voor Zeeland. Die fractie verdubbelt daardoor in…

Lees meer

NSC-Kamerlid Jesse Six Dijkstra: ‘Nederland loopt achter met digitale veiligheid en dat is een samenlevingsprobleem’

Digitale dreiging vormt een steeds groter probleem, maar Nederland loopt behoorlijk achter als het gaat om digitale veiligheid. Dat stelt NSC-Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra….

Lees meer

Eén op de vijf ouders is gaan werken door pilot met gratis kinderopvang

In het Zeeuws-Vlaamse Sas van Gent werd 2,5 jaar een pilot gehouden met gratis kinderopvang. “Van de ouders is één op de vijf gaan werken…

Lees meer