main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 14:48

Kladiladi Boomer! Japke-d. Bouma vertelt je of je officieel een oude zak bent

NRC-columnist Japke-d. Bouma verkent in haar nieuwe boek Wanneer ben je officieel een oude zak? vooroordelen tussen generaties. “Het verhaal heeft twee kanten”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het is voor het eerst dat er vier generaties tegelijk op de arbeidsmarkt aanwezig zijn. Van Boomers en Generatie X tot Millennials en Gen Z: allemaal hebben ze hun mening over elkaar paraat.

Zo zegt een Gen Z’er bijvoorbeeld ‘ewa’ om iemand te begroeten, vinden Boomers de Millennials en Gen Z’ers lui, en vindt generatie X dat het vooral én én is. “Ze willen én vrije tijd én willen goed verdienen. Dat kan niet. Ze moeten wel werken voor hun geld.”

Ga het gesprek eens aan

Typerend, vindt Bouma het. “Die enorme vooroordelen die mensen over generaties hebben. Vaak klopt het niet. Neem North Sea Jazz Festival: je hebt het beeld van alleen maar oude mensen, want jazz is voor oude mensen, maar dan blijken er ook jonge mensen te komen. En andersom is dat ook zo bij ADE.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Met haar boek hoopt ze vooral de lezers wat zelfspot bij te brengen. Maar ze hoopt ook dat generaties het gesprek aangaan met elkaar. “Ik hoop dat oudere mensen eens een gesprek voeren met hun jongere collega en vragen hoe het nou is om tot je 35e thuis te moeten wonen, omdat je geen huis kunt betalen.”

“Andersom hoop ik dat die jongeren denken: hé, misschien moet ik dit alles niet zo serieus opvatten en een beetje meer zelfspot hebben. Niet alles is meteen onveilig.”

Kladiladi!

Zelf valt Bouma net binnen de generatie X. “Ik heb ook altijd keihard gewerkt, soms ook vijf, zes of zeven dagen per week, maar heb wel twee burn-outs gehad. Dat wordt er nooit bij verteld. Mensen vragen vaak aan mij wat ik vind van jongere mensen die zogenaamd elke dag om vijf uur de laptop dichtklappen (kladiladi!, klap die laptop dicht!, red.) en zeggen: doei ik ga naar huis.”

“Je kan je ook afvragen of die oude boomers op het werk wel zoveel doen , zegt Bouma. “Je zou ook kunnen zeggen: ‘die jongeren werken lekker efficiënt en kunnen om vijf uur naar huis, en hebben nog wat aan hun avond. Die oude boomers zitten de hele dag te kletsen en koffie te drinken’. Er zitten altijd twee kanten aan het verhaal.”

Ze waarschuwt: “We hebben weinig jongeren op de arbeidsmarkt, dus we moeten zuinig op de zijn.”

Lees ook:

Schrijvers geven strijd tegen btw-verhoging niet op: ‘Het kan nog van tafel’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Burgemeester Halsema van Amsterdam met de dood bedreigd

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, is met de dood bedreigd. Dat gebeurde na de demonstraties afgelopen 7 oktober.  Halsema doet haar verhaal bij stadszender…

Lees meer

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer