main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2024 — 10:15

Hamas-kopstuk Sinwar ‘per toeval’ gedood, VS zullen druk opvoeren voor staakt-het-vuren

De Israëlische geheime dienst is erin geslaagd Hamas-kopstuk Yahya Sinwar om te leggen. Sinwar zou het brein zijn achter de bloedige aanslag op 7 oktober 2023. Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim verwacht dat de VS de druk voor een staakt-het-vuren zullen opvoeren.

“Sinwar is iemand die al jarenlang terroristische aanslagen pleegt. Hij heeft Hamas geleid naar de organisatie die het nu is”, vertelt Eichelsheim over het overleden kopstuk. “Sinwar was een belangrijk symbool voor Hamas. Hij was lange tijd – sowieso in het recente verleden – iemand direct leiding gaf. Hij was de leider van Hamas in Gaza.”

De broer van Sinwar, Mohammed, zal hem waarschijnlijk opvolgen, weet Eichelsheim. “Die is niet veel vriendelijker, dus het wordt er niet direct veel beter op.”

Toeval

Volgens nieuwssite The Times of Israel stuitten Israëlische troepen toevallig op hem op woensdag bij een operatie in de zuidelijke stad Rafah. Verscheidene Israëlische media melden dat er geen sprake was van een gerichte actie hem op te sporen. Er ontstond een vuurgevecht waarbij drie Hamasstrijders werden gedood. Pas na afloop van het gevecht zouden de Israëliërs de leider herkend hebben.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat zijn land blijft vechten, ondanks de dood van Sinwar. “In ieder geval om ‘de as van het kwaad’ zoveel mogelijk te decimeren”, vertelt Eichelsheim. “Helemaal uitroeien van Hamas zal niet lukken in deze regio (Gaza, red), maar ik denk wel dat er een kans ligt.”

Staakt-het-vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken is inmiddels afgereisd naar de regio, vertelt Eichelsheim. “Om meer druk uit te oefenen. Er is nu wel een window-of-opportunity om een staakt-het-vuren te realiseren tussen Hamas en Israël. Die kans moet je wel kunnen grijpen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Een van de plannen die Israël heeft is het zogenaamde ‘eilandplan’, waarbij burgers worden uitgehongerd tot ze de regio zullen verlaten. “Ik weet niet of dit plan wordt uitgerold. Het lijkt mij dat de VS steeds meer druk zal uitoefenen op Israël om dit niet te doen. Uiteindelijk leidt dit niet tot de oplossing die we allemaal graag zouden willen zien”, aldus Eichelsheim.

Lees ook:

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer