main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 oktober 2024 — 09:49

Eline Vedder (CDA): BBB houdt oplossing voor boeren tegen uit angst voor gezichtsverlies

De angst van BBB om geassocieerd te worden met gedwongen krimp, houdt maatregelen voor boeren tegen. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid Eline Vedder. Ze waarschuwt voor de koers van BBB-minister Femke Wiersma. “Je schrapt plannen en middelen die er lagen en kijkt naar Brussel voor een oplossing. Zo werkt het niet.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de verdeling van het landbouwgeld. Een heet hangijzer is het mestbeleid. Nederland is sinds kort de uitzonderingspositie in Brussel kwijt, waardoor veel boeren plots met een mestoverschot zitten. “Ik heb daar ook mee te maken op mijn eigen boerderij. Wij kunnen de mest niet kwijt”, zegt Vedder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het gevolg is dat haar bedrijf moet krimpen. “Wij hebben het nog nooit nodig gehad om mest af te voeren, waardoor wij nu geen voet tussen de deur krijgen. Wij hebben maar één optie: koeien afvoeren, en dat hebben we ook gedaan. We zaten op 75 koeien en nu op 65. Volgend jaar gaan er weer tien koeien weg. Het is een sterfhuisconstructie.”

Leveren aan Brussel

Om te voorkomen dat boeren koeien moeten afstoten, probeert minister Wiersma de uitzonderingspositie in Brussel te herstellen. Een kansloze missie, denkt Vedder, en volgens haar vrijwel heel de Kamer. “We moeten eerst leveren in Brussel. We moeten laten zien dat we dit serieus nemen en dat zijn we nog niet aan het doen.”

Het gevolg is dat boeren minder koeien kunnen houden. Vedder dringt er bij Wiersma op aan om met boeren in gesprek te gaan die vrijwillig willen stoppen, om zo ruimte te creëren voor anderen. Maar, zegt de CDA’er: “De angst om geassocieerd te worden met gedwongen krimp, houdt BBB tegen om vrijwillige stoppers, die zijn er helaas ruimschoots, het mogelijk te maken om te stoppen en daarmee ruimte te creëren voor boeren die door willen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Wiersma zijn de gesprekken in Brussel niet op voorhand kansloos, omdat er een andere wind waait. Daar gelooft Vedder niet in. “We komen heel veel halen in Brussel, we vragen erg veel. Niet alleen op landbouw, maar ook op heel veel andere terreinen.”

Ze vindt dat Wiersma had moeten voortbouwen op het beleid van het vorige kabinet, dat een flinke pot geld en het Nationaal Programma Landelijk Gebied had opgezet. “Het eerste wat dit kabinet heeft gedaan, is het allebei in de prullenbak gooien en hopen dat je in Brussel toch weer die uitzondering krijgt. Ik denk dat het niet zo werkt.”

‘Wensdenken en struisvogelpolitiek’

Het CDA diende samen met de SGP een voorstel in om kippen- en varkensboeren te ontzien van strengere mestmaatregelen, omdat deze sectoren al jaren onder hun plafond zitten. “Gek genoeg ligt de zwaarste last bij sectoren die al fors zijn gekrompen. Dat botst met mijn gevoel voor rechtvaardigheid,” zegt Vedder.

Het voorstel geen meerderheid, mede door tegenstand van de BoerBurgerBeweging. Partijleider Caroline van der Plas vreest dat Brussel anders een “generieke korting” zal opleggen. Vedder noemt dat onzin: “Er zijn genoeg andere maatregelen die we kunnen nemen, zoals een brede beëindigingsregeling naar voren halen. Dat wil minister Wiersma dus niet. “Daar heb ik moeite mee”, benadrukt Vedder.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Ondertussen is er onmin ontstaan tussen kippen- en varkensboeren en melkveehouders. Dat is een “pijnlijk gevolg” van het BBB-beleid, zegt Vedder. “Het had allemaal niet zo gehoeven. Ik begrijp heel goed hoe pijnlijk het kan zijn om besluiten te nemen, dat heeft mijn partij in het verleden ook weleens te lang moeilijk gevonden. Alleen, als je het niet doet en je bezig blijft met wensdenken en struisvogelpolitiek, wordt het ongeluk alleen maar groter.”

Lees ook: 

Von der Leyen: landbouwbeleid moet anders en vooral duurzamer

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
MKB-gezant Menno Snel: ‘Kabinet moet laten zien wat het waard is’

”Het is nu tijd dat het kabinet laat zien wat het waard is”, zegt speciaal gezant MKB-financiering Menno Snel. Hij hoopt dat de minister van…

Lees meer

Faber erkent: dragende motivering noodrecht nog niet helemaal af

De “dragende motivering” die inzet van het noodrecht voor asielmaatregelen moet rechtvaardigen, is toch “nog niet helemaal af”, geeft asielminister Marjolein Faber toe. Eerder op…

Lees meer

Kabinet steekt geen geld in glasvezel voor buitengebieden

Het kabinet is niet van plan geld beschikbaar te stellen om huishoudens in buitengebieden aan te sluiten op een glasvezelnetwerk. Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)…

Lees meer

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen. Dat staat…

Lees meer

Defensieminister Brekelmans deelt Duitse zorg over Russische oorlogsplannen: ‘Nederland ook in het vizier’

Defensieminister Ruben Brekelmans deelt de zorgen van Duitse inlichtingendiensten over toenemende Russische ondermijning en sabotage. “Nederland hebben ze ook in het vizier. We zien vergelijkbare…

Lees meer