main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 oktober 2024 — 11:00

CU-leider Mirjam Bikker hekelt pro-Palestijnse sit-ins op 7 oktober: ‘Doe dit niet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een bloedbad aanrichtte in Israël. “Doe dit niet”, zegt Bikker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bikker denkt dat de sit-ins vandaag de situatie alleen maar verder polariseren. “Alsjeblieft, laat niet het verdriet van de één een soort haat brengen naar de ander. Met de sit-ins wordt alleen maar stilgestaan bij de de Palestijnse kant van de zaak, terwijl vandaag ook echt een dag van verdriet is van de Joodse gemeenschap, ook hier in Nederland.”

Naast de geplande sit-ins worden op sociale media oproepen gedaan voor een pro-Palestijnse tegendemonstratie in Amsterdam, waar maandagavond een herdenking plaatsvindt van de aanslag op Israël, met onder anderen premier Dick Schoof.

“Ik denk: jongens, jongens, moet je nou echt in elkaars pijn gaan zitten? Doe dit niet. We zijn een vrij land. Maar sommige dingen, ook al mogen ze; het deugt niet om het op deze dag te doen”, zegt de CU-leider.

Ook VVD-leider Dilan Yeşilgöz bekritiseerde de sit-ins. In WNL Op Zondag stelde ze dat de NS “antisemitisme faciliteert” door de acties te laten doorgaan. Bikker begrijpt Yeşilgöz’ opmerkingen. Ze snapt dat mensen aandacht willen vragen voor het leed in Gaza, “maar de manier waarop dat gebeurt, daar kan ik mij aansluiten bij wat Dilan heeft gezegd.”

LEES OOK: Yeşilgöz houdt NS toch niet verantwoordelijk voor faciliteren antisemitisme: ‘Dat zijn ze niet’

Catshuis-overleg

Inmiddels heeft Yeşilgöz haar uitspraak overigens genuanceerd. Ze houdt de NS niet verantwoordelijk voor antisemitisme. Wat de twee fractievoorzitters betreft gaat het kabinet wel opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Vlak na de aanval ontving het vorige kabinet religieuze organisaties op het Catshuis om over de spanningen te praten.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte.

In mei sprak dat kabinet met Joodse organisaties over Jodenhaat. Yeşilgöz was daar toen als minister bij. Zij vindt dat het kabinet weer zo’n overleg moet organiseren. “Hoog tijd dat we daarmee verder gaan”, zei ook Bikker. Zij zal dit deze week opperen in een debat over de begroting van het ministerie van premier Schoof.

7 oktober

Bikker staat vandaag stil bij de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen van een jaar geleden. Ze denkt ook aan de families van de mensen die nog steeds gegijzeld worden door Hamas. “Er is ontzettend veel veranderd sinds 7 oktober, maar ik zou het meest willen stilstaan bij de mensen voor wie op die dag het leven is veranderd van een goed leven samen, naar de hel van onzekerheid.”

Volgens critici legt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te veel focus op de strijd met Hamas en Hezbollah, in plaats van op de gegijzelden. “Als dat zo is, zou dat vreselijk zijn”, reageert Bikker. “Tegelijkertijd kunnen we hier vanaf de prettige bank niet al te makkelijk spreken over de situatie daar.”

“Als je ziet hoeveel raketten Hezbollah heeft klaarstaan, hoe Iran aan de lijntjes trekt om Israël voortdurend in het bestaan te bedreigen, de ene keer via Hamas en dan weer via Hezbollah, dan is het heel makkelijk oordelen om te zeggen dat het zou afleiden”, van het bevrijden van gegijzelden, zegt het Kamerlid. “Het is nodig dat ook de terroristische organisatie Hezbollah wordt aangepakt.”

‘Raakt mij heel erg’

Volgens VVD-leider Yeşilgöz, ook te gast in Goedemorgen Nederland, is de wereld sinds 7 oktober veranderd. “De situatie in het Midden-Oosten was natuurlijk al niet stabiel, maar ik denk dat er voor de komende generatie blijvend een hoop veranderd is.” Ze staat vandaag ook stil bij de Joodse gemeenschap in Nederland, die gebukt gaat onder toenemend antisemitisme.

“Bij het zien van de beelden, krijg ik een beetje hetzelfde gevoel als bij de beelden uit de aanslagen op Bataclan in Parijs of het concert van Ariana Grande in Manchester”, zegt zegt Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op Israël. “Jongeren zijn onbezorgd aan het feest vieren en worden bruut aangevallen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden nietsvermoedende Israëlische jongeren aangevallen op het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Meer dan 380 mensen werden vermoord en tientallen jongeren werden gegijzeld. “Je kunt je nooit voorstellen hoe het is voor alle slachtoffers en nabestaanden, maar ik merk dat ik heel erg bezig ben met wat het met iedereen doet”, zegt Yeşilgöz. “Ook de ellende die erom gecreëerd is en ook wat we in Nederland zien. Het raakt mij heel erg.”

Lees ook: 

VVD-leider Yeşilgöz: NS faciliteert antisemitisme door toestaan pro-Palestijnse sit-ins op stations

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:
  • VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
  • President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
  • Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
  • En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?

Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
  • Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
  • en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Vanavond, 20.30 uur
VVD’er Erkens: ‘Timmermans’ bezwaren tegen kernenergie zijn flauwekul’

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt de bezwaren van GroenLinks-PvdA-voorman Timmermans maar ‘onzin’. “Ook de wilde gebaren die hij erbij maakt zijn flauwekul. We schieten niks met…

Lees meer

ESA-missie naar asteroïde succesvol gelanceerd

De Europese ruimtesonde Hera is gelanceerd. De sonde moet eind 2026 aankomen bij ruimterots Dimorphos, waar twee jaar geleden een Amerikaans vaartuig doelbewust insloeg. De…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: Gaan kerncentrales Nederland vergroenen?

Nederland moet nog veel doen wil het klimaatneutraal worden. Niet alleen zonnepanelen en windenergie moeten aan dat doel bijdragen, maar ook kerncentrales. Althans – als…

Lees meer

Blokkade universiteitsgebouw Utrecht over, pand blijft nog dicht

Het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…

Lees meer

Heinen vindt financiële steun Oekraïne ‘ongelooflijk belangrijk’

Minister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…

Lees meer

Omroep WNL maakt nieuwe serie voor NPO 1: In ‘Op de Barricade’ bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers in actie komen

In het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…

Lees meer

Wilders zegt ‘no way’ maar defensieminister Brekelmans houdt voet bij stuk: ‘Oekraïne mag in toekomst bij NAVO’

PVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…

Lees meer