CU-leider Mirjam Bikker hekelt pro-Palestijnse sit-ins op 7 oktober: ‘Doe dit niet’
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een bloedbad aanrichtte in Israël. “Doe dit niet”, zegt Bikker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Bikker denkt dat de sit-ins vandaag de situatie alleen maar verder polariseren. “Alsjeblieft, laat niet het verdriet van de één een soort haat brengen naar de ander. Met de sit-ins wordt alleen maar stilgestaan bij de de Palestijnse kant van de zaak, terwijl vandaag ook echt een dag van verdriet is van de Joodse gemeenschap, ook hier in Nederland.”
Naast de geplande sit-ins worden op sociale media oproepen gedaan voor een pro-Palestijnse tegendemonstratie in Amsterdam, waar maandagavond een herdenking plaatsvindt van de aanslag op Israël, met onder anderen premier Dick Schoof.
“Ik denk: jongens, jongens, moet je nou echt in elkaars pijn gaan zitten? Doe dit niet. We zijn een vrij land. Maar sommige dingen, ook al mogen ze; het deugt niet om het op deze dag te doen”, zegt de CU-leider.
Ook VVD-leider Dilan Yeşilgöz bekritiseerde de sit-ins. In WNL Op Zondag stelde ze dat de NS “antisemitisme faciliteert” door de acties te laten doorgaan. Bikker begrijpt Yeşilgöz’ opmerkingen. Ze snapt dat mensen aandacht willen vragen voor het leed in Gaza, “maar de manier waarop dat gebeurt, daar kan ik mij aansluiten bij wat Dilan heeft gezegd.”
Catshuis-overleg
Inmiddels heeft Yeşilgöz haar uitspraak overigens genuanceerd. Ze houdt de NS niet verantwoordelijk voor antisemitisme. Wat de twee fractievoorzitters betreft gaat het kabinet wel opnieuw in gesprek met Joodse organisaties over het aanhoudende antisemitisme. Vlak na de aanval ontving het vorige kabinet religieuze organisaties op het Catshuis om over de spanningen te praten.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte.
In mei sprak dat kabinet met Joodse organisaties over Jodenhaat. Yeşilgöz was daar toen als minister bij. Zij vindt dat het kabinet weer zo’n overleg moet organiseren. “Hoog tijd dat we daarmee verder gaan”, zei ook Bikker. Zij zal dit deze week opperen in een debat over de begroting van het ministerie van premier Schoof.
7 oktober
Bikker staat vandaag stil bij de slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen van een jaar geleden. Ze denkt ook aan de families van de mensen die nog steeds gegijzeld worden door Hamas. “Er is ontzettend veel veranderd sinds 7 oktober, maar ik zou het meest willen stilstaan bij de mensen voor wie op die dag het leven is veranderd van een goed leven samen, naar de hel van onzekerheid.”
Volgens critici legt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te veel focus op de strijd met Hamas en Hezbollah, in plaats van op de gegijzelden. “Als dat zo is, zou dat vreselijk zijn”, reageert Bikker. “Tegelijkertijd kunnen we hier vanaf de prettige bank niet al te makkelijk spreken over de situatie daar.”
“Als je ziet hoeveel raketten Hezbollah heeft klaarstaan, hoe Iran aan de lijntjes trekt om Israël voortdurend in het bestaan te bedreigen, de ene keer via Hamas en dan weer via Hezbollah, dan is het heel makkelijk oordelen om te zeggen dat het zou afleiden”, van het bevrijden van gegijzelden, zegt het Kamerlid. “Het is nodig dat ook de terroristische organisatie Hezbollah wordt aangepakt.”
‘Raakt mij heel erg’
Volgens VVD-leider Yeşilgöz, ook te gast in Goedemorgen Nederland, is de wereld sinds 7 oktober veranderd. “De situatie in het Midden-Oosten was natuurlijk al niet stabiel, maar ik denk dat er voor de komende generatie blijvend een hoop veranderd is.” Ze staat vandaag ook stil bij de Joodse gemeenschap in Nederland, die gebukt gaat onder toenemend antisemitisme.
“Bij het zien van de beelden, krijg ik een beetje hetzelfde gevoel als bij de beelden uit de aanslagen op Bataclan in Parijs of het concert van Ariana Grande in Manchester”, zegt zegt Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op Israël. “Jongeren zijn onbezorgd aan het feest vieren en worden bruut aangevallen.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Bij de aanval van Hamas op 7 oktober werden nietsvermoedende Israëlische jongeren aangevallen op het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Meer dan 380 mensen werden vermoord en tientallen jongeren werden gegijzeld. “Je kunt je nooit voorstellen hoe het is voor alle slachtoffers en nabestaanden, maar ik merk dat ik heel erg bezig ben met wat het met iedereen doet”, zegt Yeşilgöz. “Ook de ellende die erom gecreëerd is en ook wat we in Nederland zien. Het raakt mij heel erg.”
Lees ook:
VVD-leider Yeşilgöz: NS faciliteert antisemitisme door toestaan pro-Palestijnse sit-ins op stations
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meer