main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2024 — 11:33

Escalerend Midden-Oosten-conflict is kruid voor campagne van Donald Trump

Presidentskandidaat namens de Republikeinen Donald Trump heeft afgelopen nacht gereageerd op de escalerende situatie in het Midden-Oosten. Zijn beschuldigingen aan het kamp van de Democraten voeren daarbij de boventoon.

“Ik wil niet spreken van een Derde Wereldoorlog, maar we zijn er dichtbij. Dat komt vooral door een niet capabele president en een niet capabele vicepresident”, aldus Trump, verwijzend naar Joe Biden en Kamala Harris. “Je ziet heel duidelijk dat Trump de situatie probeert te gebruiken in zijn campagne”, reageert Amerikanist Diederik Brink in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Hij zegt als het ware dat Amerika onder deze leiders niet geschikt is en dat het aanzien van Amerika onder hen is gedaald. Andere landen zouden volgens Trump deze zwakte ruiken en daar gebruik van kunnen maken”, zegt Brink. Volgens Trump staat daarmee de veiligheid van Amerika op het spel.

Biden ‘sterke partner’

Of de woorden van Trump effect hebben, is volgens Brink nog maar de vraag. “Biden is lange tijd een heel sterke partner gebleken in de regio. Hij heeft wel degelijk aanzien. Ik vraag me af of het verhaal van Trump bij de Amerikaanse kiezer aankomt.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Biden en Harris hebben niet gereageerd op de beschuldigingen van Trump. “Zij zaten gisteravond in The Situation Room om de escalatie te bespreken”, vertelt Brink. Het is volgens hem nog maar de vraag of Biden en Harris überhaupt op de uitlatingen van Trump gaan reageren.

Orkaan

Toen orkaan Helene een week geleden over Amerika trok, deed Trump overigens iets vergelijkbaars. Tientallen mensen vonden de dood door het natuurgeweld en duizenden raakten hun huis kwijt. Ook toen beschuldigde Trump de Democraten van ‘slecht beleid’.

Lees meer:

Wie kan hoop en perspectief bieden in het conflict in het Midden-Oosten? ‘Zonder hoop, wens je elkaar de hel toe’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer

Tweede Kamer niet overtuigd van gevangenenplan met Estland: ‘Meer na- dan voordelen’

De Tweede Kamer ziet het niet zitten om Nederlandse gevangen onder te brengen in cellen in Estland. Zo noemt GroenLinks-PvdA-woordvoerder Lahlah het plan ‘schandalig’ en…

Lees meer

Na jaren van heibel kogel door de kerk: A15 wordt doorgetrokken

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Hierdoor wordt Gelderland een stuk bereikbaarder, maar…

Lees meer

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

PVV-fractievoorzitter in Europa Sebastiaan Stöteler zegt dat migratiebeperking voor zowel Europa als Nederland het doel is. Het opperen van een opt-out “is slechts een middel…

Lees meer

Iran plant mogelijk raketaanval op Israël, zegt bron Witte Huis

Iran zou op het punt staan een raketaanval uit te voeren op Israël. De Verenigde Staten hebben signalen ontvangen dat het land een aanval voorbereidt…

Lees meer