main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 oktober 2024 — 10:04

Vooral angst in Libanon: ‘Ook weinig vreugde onder Hezbollah-aanhang’

Hoewel in Libanon onder Hezbollah-strijders gejuich op ging toen Iran overging tot aanval op Israël, was dat gejuich ingetogen. “Hoewel men hier blij is met de steun, zie je dat mensen vooral bang zijn voor wat Israël nu gaat doen”, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Op sommige plekken werd in de lucht geschoten om de aanval van Iran te vieren, maar het was veel minder uitbundig dan je zou verwachten”, zegt Melissen. “Ook omdat ze hier weten dat de aanvallen niet zoveel aanrichten in Israël en men vooral bang is voor wat Israël nu terug gaat doen in Libanon.” Ook vannacht zijn er in de Hezbollah-wijk in Beiroet weer raketten neergekomen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

En dat er een tegenaanval komt is vrijwel zeker. Premier Netanyahu en de hoogste Israëlische legerbaas hebben al in een videoboodschap aangekondigd dat ze met een tegenreactie zullen komen. Hoe die eruitziet en waar precies is nog onbekend.

Libanon

Ondertussen is er al wel een enorme vluchtelingenstroom in Libanon op gang gekomen. Vorige week vertrokken mensen in blinde paniek uit gebombardeerde gebieden. Door de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten halen nu ook de Duitsers en Britten hun burgers terug met militaire vluchten – mits zij dat willen. Nederland start er een dag later mee. “We moeten dat verschil in startdag niet zo overdrijven. Het is buiten de wijk die getroffen is in Beiroet, redelijk veilig”, vertelt Melissen. “Dus je hoeft niet in totale paniek ineens weg.” De militaire vluchten zullen vrijdag en zaterdag aankomen en vertrekken. Hoeveel Nederlanders precies in Libanon verblijven is niet bekend.

Evacuatie

David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid, bevestigt dat er inderdaad evacuatievluchten gepland zijn voor eind deze week. “We moeten niet vergeten dat er al een jaar code rood geldt voor Libanon. Iedereen die daar dus naartoe is gereisd, weet van dat risico af.” Van Weel vervolgt: “We zijn ons al sinds de zomer aan het voorbereiden op dit scenario”.

Met andere woorden: er hoeft niet ineens halsoverkop iets geregeld te worden – zoals eerder wel in Afghanistan gebeurde. De Nederlandse regering kreeg toen veel kritiek te verduren omdat de evacuatie laat opgang kwam toen de Taliban met veel geweld weer aan de macht kwam.

Lees meer:

KLM schort vluchten naar Tel Aviv tot eind dit jaar op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer

Economie in de eurozone zal aantrekken, verwacht ECB

Het economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…

Lees meer

Tweede Kamer niet overtuigd van gevangenenplan met Estland: ‘Meer na- dan voordelen’

De Tweede Kamer ziet het niet zitten om Nederlandse gevangen onder te brengen in cellen in Estland. Zo noemt GroenLinks-PvdA-woordvoerder Lahlah het plan ‘schandalig’ en…

Lees meer

Na jaren van heibel kogel door de kerk: A15 wordt doorgetrokken

De Raad van State heeft woensdag bepaald dat de A15 in Gelderland mag worden doorgetrokken naar de A12. Hierdoor wordt Gelderland een stuk bereikbaarder, maar…

Lees meer

PVV-fractievoorzitter in Europa: opt-out is een middel, maar geen doel

PVV-fractievoorzitter in Europa Sebastiaan Stöteler zegt dat migratiebeperking voor zowel Europa als Nederland het doel is. Het opperen van een opt-out “is slechts een middel…

Lees meer

Iran plant mogelijk raketaanval op Israël, zegt bron Witte Huis

Iran zou op het punt staan een raketaanval uit te voeren op Israël. De Verenigde Staten hebben signalen ontvangen dat het land een aanval voorbereidt…

Lees meer