main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 september 2024 — 10:34

Asielbriefje Faber in Europa voor de bühne: ‘Ze is averechts bezig’

Het asielbriefje dat minister Marjolein Faber (PVV) stuurde naar de Europese Commissie is vooral “voor de bühne”, vindt haar voorganger Eric van der Burg (VVD). De oud-staatssecretaris van Asiel hekelt haar gang van zaken en vindt dat ze vooral eens de handen uit de mouwen moet steken in eigen land.

De asielminister besloot een brief te sturen naar de Europese Commissie met haar verzoek voor een migratie opt-out. Dit werd een uur voor het begin Algemene Politieke Beschouwingen bekendgemaakt. Voormalig staatssecretaris van Asiel en huidig Kamerlid Van der Burg vindt het vooral “voor de bühne”.

Hij vervolgt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Faber heeft nu een brief naar de Europese Commissie gestuurd, waar ze het helemaal niet naar toe had moeten sturen, want die gaat er helemaal niet over. De Europese Raad gaat daarover.”

Van der Burg vindt dat Faber niet alleen naar Europa moet kijken, maar eerst eens in eigen land de handen uit de mouwen moet steken. “Daar moeten we ervoor zorgen dat een aantal maatregelen die in het akkoord staan worden omgezet in daden.” Bovendien kan het regelen van zo’n opt-out jaren duren.

Directeur bij HCSS Rob de Wijk kent de lijntjes in Brussel maar al te goed. Ook hij ziet weinig nut in de actie van Faber. “Ik vind dat niet eens een beginnersfout, ik vind dat ongelooflijk stom als je zo’n fout maakt. Zo’n fout mag je als regering niet maken. Zo simpel is het.”

Deens model

Faber droomt van het strengste asielbeleid ooit. Vandaag begint ze aan een Europese tour langs onder meer Denemarken, Zweden en Polen, in de hoop om bijval te vinden voor haar plannen op Europees niveau. Het liefste zou ze een Deens model willen toepassen in Nederland, maar in hoeverre is dat realistisch?

Voordat de huidige Europese asielafspraken werden opgesteld, heeft Denemarken een opt-out bedongen. Dat betekent dat Denemarken zich niet hoeft te houden aan alle regels, zoals die nu op tafel liggen. Faber ziet zo’n opt-out ook wel zitten, maar critici geven haar zeer weinig kans van slagen, vertelt politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen. “Zij hebben dat bedongen toen het verdrag werd gesloten. Dat is het moment waarop je dat kan doen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Wensdenken

Faber blijft vasthouden aan een soort positief wensdenken. “Bij andere kabinetsleden hoor je daar twijfels over”, vertelt Van Viegen. De kans van slagen is nihil en “deze analyse wordt ook daar door sommige personen gedeeld”.

“Wat Faber vooral voorhoudt is dat ze hier vol gas voor wil gaan en niet zomaar gas terug wil nemen”, zegt Van Viegen. “Dus wil ze nu andere landen overtuigen om een beweging op gang te zetten in Europa om die asielmaatregelen aan te passen. Zelf houdt ze de moed erin dat het toch moet kunnen.”

Tekst gaat verder onder de X.

Relatie met Europa op scherp

Fabers voorganger op het ministerie, Van der Burg, zegt dat een nieuw verdrag creëren makkelijk tien tot twaalf jaar kan duren. “Andere landen hebben helemaal geen belang om te zeggen dat Nederland niet mee hoeft te doen. Als Nederland minder mag doen, moeten andere landen meer doen. Dus dat is echt iets van de lange adem.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

De Wijk vult aan dat Faber ook de positie van Nederland in Europa op scherp zet. Hij vindt dat Faber ‘averechts’ bezig is. “We willen ook minder afdracht aan de Europese Unie en een ander Europees landbouwbeleid. Als je alleen maar komt halen en niks komt brengen in Brussel, heb je echt een probleem en wordt het steeds lastiger om iets voor elkaar te krijgen.”

Noodwet

Asielminister Faber blijft ondertussen sterk de voorkeur houden voor een noodwet boven een spoedwet om snel strenge asielregels in te voeren. Het traject om een spoedwet te maken duurt “veel langer”, motiveerde de bewindsvrouw vrijdag.

Dat is in tegenspraak met de ambtelijke stukken over het kabinetsvoornemen die donderdag met de Tweede Kamer zijn gedeeld. “Een spoedwet kan ook snel, dus alleen snelheid is geen dragend motief”, luidde één van de adviezen aan het kabinet.

Lees ook:

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

VVD-leider Dilan Yeşilgöz: minister Faber moet telefoon opnemen als Westerwolde belt

Als de burgemeester van Westerwolde of Emmen belt naar minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), moet zij “absoluut” de telefoon opnemen, vindt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. “Dat…

Lees meer

Aan hogere zorgpremie komt voorlopig geen einde: ‘Zorg zal geleidelijk duurder worden’

In de Prinsjesdagplannen was al te zien dat de zorgpremie omhoog zou gaan, maar nu is dat ook werkelijkheid geworden. Verzekeraar DSW kondigt als eerste…

Lees meer

Diamanten worden op grote schaal vervalst: ‘Zelfs minuscule inscripties worden nagemaakt’

Diamanten die op het eerste gezicht waardevol lijken, kunnen in werkelijkheid bewerkt zijn om hun waarde te verhogen. Deze zogenaamde ‘sjoemeldiamanten’ zijn vol in de…

Lees meer

Investeringen van dit kabinet om concurrerend te blijven zijn als ‘happen in een suikerspin’

Het huidige kabinet wil fors investeren in de regio; van treinverbindingen tot aan het aantrekken van personeel. Maar in de miljoenennota is daar maar weinig…

Lees meer

Goede verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

De regio Twente wil groeien en om de regio die groei door te laten maken, zijn goede verbindingen met de rest van het land én…

Lees meer

Vakbond wil dat Feyenoord kijkt naar veiligheid horecapersoneel

Feyenoord moet goed kijken naar hoe horecamedewerkers in de toekomst bij supportersgeweld zo snel mogelijk weg kunnen komen. Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca,…

Lees meer

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer