main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 23 september 2024 — 14:16

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Met een prijsstijging van ruim 11 procent op jaarbasis was tevens sprake van de sterkste toename in twee jaar. In de voorgaande maanden waren de huizenprijzen ook al flink opgeveerd. Ten opzichte van juli werden woningen in augustus 1,1 procent duurder.

Woningmarkt oververhit

CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen constateerde een maand geleden al dat de woningmarkt weer oververhit lijkt te raken. Hij trok daarbij een vergelijking met 2021 toen de huizenprijzen ook heel hard begonnen op te lopen.

Maar de situatie is wel anders. Destijds was de hypotheekrente erg laag, inmiddels zijn de leenkosten een stuk hoger. De lonen zijn de laatste tijd echter flink gestegen, waardoor mensen meer geld hebben. Ook hebben veel hypotheekverstrekkers hun rentes recent weer wat verlaagd.

Dat de vraag naar huizen groot is, blijkt ook uit het aantal transacties. In augustus verwisselden 17.915 huizen van eigenaar. Dat is ruim 12 procent meer dan een jaar eerder. Alles bij elkaar zijn dit jaar al een kleine 129.000 woningen verkocht, goed voor een toename van dik 11 procent.

100.000 woningen

Een van de grote drijfveren achter het oplopen van de prijzen is het zeer krappe aanbod aan te koop staande huizen. Niet voor niets noemde het nieuwe kabinet het terugdringen van de woningnood op Prinsjesdag vorige week een topprioriteit.

“Er moeten komend jaar 100.000 woningen gerealiseerd kunnen worden. Niet alleen door sneller te bouwen, maar ook door bestaande gebouwen beter te benutten”, verklaarde minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, die hierin komende jaren 5 miljard euro investeert.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) staan in het nieuwe regeerprogramma “mooie ambities”, maar moet er nog een hoop gebeuren. In de ogen van de makelaars hebben oplossingen voor de woningmarkt alleen een kans van slagen met minder regels.

“Het komt echter aan op daadkracht, want alleen dan worden woningzoekenden daadwerkelijk geholpen. Met de huidige regelgeving zal ook in 2030 nog niet het geplande aantal van 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar worden gerealiseerd”, stelde de NVM vorige week in een reactie.

Lees ook:

Baas Bosch: warmtepomp nooit goedkoper dan eenvoudige gasketel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.
Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer