main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2024 — 12:39

Meer dan helft Nederlanders vreest voor grote maatschappelijke onrust bij grootschalige digitale storing

De meeste Nederlanders zijn niet goed voorbereid op een grote digitale storing, meldt IT-adviesbureau na eigen onderzoek, waar De Telegraaf over schrijft. Maar liefst 60 procent vreest zelfs voor grote maatschappelijke onrust bij een grootschalige black-out. 

Een black-out houdt in dat essentiële voorzieningen, zoals elektriciteit of ICT-systemen, voor langere tijd platliggen. Een gevolg is dat koelkasten, computers en verwarmingen uitvallen. Het zit ook de toegankelijkheid naar informatiediensten dwars.

Nog te weinig bewust

In Nederland hebben we recent twee voorbeelden gezien van een digitale storing of black-out. Eén daarvan kwam uit de koker van Crowdstrike, een cyberbeveiligingsbedrijf. Crowdstrike deed een verkeerde update, waarna talloze bedrijven met storingen te maken kregen. Daaronder waren meerdere luchthavens, die zich genoodzaakt zagen tientallen vluchten te annuleren. Ook bij Defensie waren problemen, na een fout in de softwarecode. Het legde het netwerk van Defensie volledig plat.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Je zou zeggen dat Nederland zich hierdoor laat wakker schudden, maar dat is niet het geval. “We zien dat nog te weinig mensen daadwerkelijke stappen nemen om zich voor te bereiden op mogelijke storingen”, zegt strategieconsultant Kor Gerritsma van Strict tegen De Telegraaf.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste Nederlanders niet goed zijn voorbereid, mocht het echt uit de hand lopen. Slechts een derde heeft noodvoorzieningen als water, voedsel en medicijnen opgeslagen.

‘Dan heb je een probleem’

Tech-expert Ben van der Burg vertelt dat wanneer alles in één keer platligt, wij een probleem hebben. “Dan is de vraag: hoe lang hou je het vol als je echt helemaal offline bent?”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start

Media-expert Paul Römer onderstreept dat. “Het probleem van een digitale storing is, als die totaal is, dat alles instort. Ons hele leven is afhankelijk geworden van een digitale infrastructuur. In de supermarkt ligt eten, omdat het daar aangevoerd wordt. Al die ketens, van het warenhuis tot de winkel, is alles digitaal geregeld. Als dat wegvalt, hebben we met z’n allen een heel groot probleem.”

Overlevingspakket

Van der Burg adviseert mensen een overlevingspakketje te maken. Met daarin water, crackers, een FM-radio en contant geld. “In Nederland vinden wij dat raar”, zegt de tech-expert. “Ik heb in Japan gewoond en daar hadden we allemaal zo’n tasje, zodat als er een aardbeving komt, je drie, vier dagen kan overleven.”

Lees ook:

Nederland tuimelt op lijst gebruik AI, maar is dat wel zo erg? ‘Boeien? Ja, boeien!’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve vanavond aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.
Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer

Laatste groepen Dam tot Damloop niet van start om warmte

De twee laatste startgroepen bij de Dam tot Damloop mogen niet van start. De organisatie van het Amsterdamse loopevenement heeft dat besloten om de toenemende…

Lees meer