main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 september 2024 — 07:01

Diamanten worden op grote schaal vervalst: ‘Zelfs minuscule inscripties worden nagemaakt’

Diamanten die op het eerste gezicht waardevol lijken, kunnen in werkelijkheid bewerkt zijn om hun waarde te verhogen. Deze zogenaamde ‘sjoemeldiamanten’ zijn vol in de omloop en het onderscheid maken met echte diamanten is een behoorlijke uitdaging.

Bij bruine diamanten wordt de kleur in dit soort gevallen intern verbeterd met grote apparaten. Dit gebeurt door de diamant onder hoge druk te behandelen, wat de edelsteen een veel hogere waarde geeft. Zonder melding te maken van deze behandeling, is dit strafbaar.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Gelukkig zijn er ook apparaten in omloop die dit weer kunnen detecteren. In Antwerpen, de diamanthoofdstad van de wereld, hebben ze zo’n apparaat staan. Wanneer er een vermoeden bestaat dat een diamant is bewerkt, wordt deze ondergedompeld in stikstof. Vervolgens worden metingen uitgevoerd om te bepalen of de diamant daadwerkelijk bewerkt is.

“Eén keer in de week komen we wel op deze manier een diamant tegen waarmee gesjoemeld is”, vertelt een medewerker van HRD Antwerp, het testcentrum waar diamanten op grote schaal gecontroleerd worden, in de podcast van Het Misdaadbureau.

Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau. De tekst gaat hieronder verder. 

Synthetische diamanten

Het kleurloos maken van diamanten is alleen mogelijk bij bepaalde types, vertelt Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium. “Bij natuurlijke diamanten vind je er in een grote batch misschien een stuk of acht die op deze manier zijn bewerkt.”

Daarnaast proberen criminelen ook te frauderen met synthetische diamanten, die in de fabriek zijn gemaakt. “Deze soort is in opkomst. Vorig jaar was de helft van de verkochte diamanten in de Verenigde Staten synthetisch.” Kortom, het gaat inmiddels om enorme aantallen. Dat is niet kwalijk als de koper dit weet, maar wel dus als er geen vermelding is van namaak en de koper wel de hoofdprijs betaalt.

Ook inscripties vervalst

Om vervalsingen te voorkomen, zijn diamanten voorzien van een laserinscriptie. Een unieke code die correspondeert met een echtheidscertificaat waarin informatie over de diamant is vastgelegd, zoals de kwaliteit, het karaat en de zuiverheid. “We zien ook een toename in het aantal vervalsingen van laserinscripties”, zegt Zwaan. “Kennelijk zijn er plekken op de wereld waar ze die inscripties namaken en dat is zorgelijk, want het ondermijnd het vertrouwen van de consument.”

Lees meer:

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: ‘Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Hoe blijft Nederland welvarend in de toekomst?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Vervalste diamanten in omloop

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Beluister de podcast hier!

VVD-leider Dilan Yeşilgöz: minister Faber moet telefoon opnemen als Westerwolde belt

Als de burgemeester van Westerwolde of Emmen belt naar minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), moet zij “absoluut” de telefoon opnemen, vindt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. “Dat…

Lees meer

Aan hogere zorgpremie komt voorlopig geen einde: ‘Zorg zal geleidelijk duurder worden’

In de Prinsjesdagplannen was al te zien dat de zorgpremie omhoog zou gaan, maar nu is dat ook werkelijkheid geworden. Verzekeraar DSW kondigt als eerste…

Lees meer

Investeringen van dit kabinet om concurrerend te blijven zijn als ‘happen in een suikerspin’

Het huidige kabinet wil fors investeren in de regio; van treinverbindingen tot aan het aantrekken van personeel. In de Miljoenennota is daar maar weinig van…

Lees meer

Goede verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

De regio Twente wil groeien en om de regio die groei door te laten maken, zijn goede verbindingen met de rest van het land én…

Lees meer

Vakbond wil dat Feyenoord kijkt naar veiligheid horecapersoneel

Feyenoord moet goed kijken naar hoe horecamedewerkers in de toekomst bij supportersgeweld zo snel mogelijk weg kunnen komen. Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca,…

Lees meer

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer