main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 september 2024 — 10:59

De zus van Lena werd doodgestoken: ‘Boel narigheid in ons rechtssysteem’

”Haar lach en humor mis ik het meest.” De zus van Lena Olivier werd tien jaar geleden doodgestoken door haar partner. Nu zet ze zich in om de nabestaanden van geweldslachtoffers te helpen. ”Er gaat nog steeds veel mis in ons rechtssysteem.”

Ze hadden een knipperlichtrelatie. Miranda en haar partner. ”Ze belde de middag voor de moord nog naar mijn moeder. Nog één keer wilde ze met hem praten. Daarna zou het afgelopen zijn. Het is écht afgelopen…”, vertelt Lena in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lena omschrijft haar zus als ”een prachtige vrouw van binnen en buiten”. ”Ze was heel extravert. Ze kon goed dansen en zingen. Tien jaar geleden stopte dat.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dan kan hier via NPO Start.

Het rouwproces is zwaar. ”Je bent eerst volledig in shock. De dag van de moord kan ik me niet eens meer goed herinneren. Inmiddels loop ik tegen andere dingen aan. Je moet je realiseren dat iemand anders heeft besloten om het leven van jouw geliefde te nemen. Dat maakt de rouw anders.”

Diep verdriet

Lena is tegenwoordig voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Morgen vindt een grote herdenking plaats in het centrum van Dordrecht. ”We gaan met zeven linten door de stad lopen. Daarop staan heel groot de namen van onze geliefden.”

De Federatie vertegenwoordigt zo’n 500 families uit heel Nederland. ”Iedereen heeft ongelofelijk diep verdriet, maar het zit zó diep, dat we er ook kracht uit halen. Dat is waar we morgen voor staan.”

Luister ook de podcast van Het Misdaadbureau over femicide:

Ondertussen zet Lena zich in voor verandering. ”Nabestaanden ondervinden aan den lijve hoe het rechtssysteem werkt. Er gebeuren een boel nare dingen. Kijk bijvoorbeeld naar het erfrecht. Stel, je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, de echtgenoot brengt echtgenote om en pleegt daarna zelfmoord. De erfenis gaat dan naar de laatst overledene en dat is in dit geval de dader. Je moet een civiele procedure starten om daar verandering in te brengen. Daar staat je hoofd echt niet voor. We lobbyen als Federatie voor verandering.”

‘De helft naar nabestaanden’

Lena vindt dat er meer aandacht moet komen voor nabestaanden. ”Zij hebben immers levenslang. Iedereen verdient een tweede kans. Wij ook. Er gaat veel tijd, aandacht en geld uit naar de resocialisatie van veroordeelden. Ik pleit ervoor dat minimaal de helft daarvan naar nabestaanden gaat. Dat scheelt scheidingen, ziekteverzuim en alle andere ellende die je meemaakt na een moord.”

De tekst gaat verder onder de X.

Lena heeft het regeerakkoord met interesse gelezen. ”Ik ben blij met het stuk over nationale veiligheid. Op het gebied van cold cases gaan we met meerdere databanken werken, zodat er meer zaken opgelost kunnen worden. Dat is ongelofelijk belangrijk voor het herstel van nabestaanden.”

Ze besluit: ”Met mij gaat het goed. Ik ben gelukkig met een rouwrandje en blij dat ik een stem heb gekregen.”

Lees ook: 

Iedere acht dagen moord op een vrouw: ‘Ik droom van vrouwenpolitie’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

De schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer