main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 september 2024 — 10:08

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het werk is. Topvrouw van het Jaar Karin van Baardwijk vindt het een positieve vooruitgang. “Dat heeft ook te maken met een thema waar we veel over praten, zoals diversiteit en inclusie.”

Het percentage werkende 65-jarigen is volgens het CBS gestegen van 14,9 procent in 2013 naar 49,6 procent in 2024. In 2013 werd de AOW-leeftijd voor het eerst verhoogd naar 65 jaar en één maand. Inmiddels is de AOW-leeftijd opgehoogd tot 67 jaar. Het is een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal mensen dat langer doorwerkt, ziet het CBS.

65-jarigen werken vooral in grote deeltijdbanen tussen de 20 en 35 uur of zelfs voltijd. Ook ziet het onderzoeksbureau een toename van vaste contracten onder 65-plussers. Deze groep nam toe van 5000 in het tweede kwartaal van 2013 naar 70.000 werknemers in het afgelopen kwartaal.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

‘Dit is ook diversiteit en inclusie’

Robeco-CEO Van Baardwijk juicht de toename toe, hoewel het in haar eigen bedrijf nog niet zozeer aan de hand is. Toch sluit ze niet uit dat er in de toekomst ook mogelijkheden komen om meer 65-plussers in dienst te nemen. “Ik denk dat het ook voor jonge mensen heel goed is om te kunnen leren van mensen die al heel erg lang op die arbeidsmarkt meelopen en veel meer ervaring hebben. En de andere kant is ook wel weer waar. Mensen die wat ouder zijn kunnen weer leren van een nieuwe jonge generatie.”

Daarnaast vindt Van Baardwijk het goed dat er ook op dit vlak aandacht is voor het maatschappelijke debat rondom diversiteit en inclusie. Leeftijd speelt daarin een belangrijke rol. “Jonge mensen die nu naar de arbeidsmarkt gaan krijgen nu veel aandacht. Maar er zijn ook ongelooflijk veel mensen met een oudere leeftijd die ervoor kiezen om door te werken.”

Lees ook:

VVD-coryfee Jorritsma houdt vurig betoog tegen vierdaagse werkweek: ‘Je wilt toch carrière maken?’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

De schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten

Criminelen zijn gek op goud en diamanten. Een kleine hoeveelheid kan al een enorme waarde hebben, is gemakkelijk te verbergen en laat weinig sporen na.

Presentator Maaike Timmerman duikt in de schimmige wereld van fout goud en gestolen diamanten met onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel. Bij hen te gast zijn Hanco Zwaan van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en Joost van Slobbe, directeur Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit.

Vrijdag 19.00 uur
Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer