main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 september 2024 — 14:52

Telefoontjes van je baas negeren in je vrije tijd? Meerderheid millennials is voorstander

Wil je dat document nog even mailen? Ik moet je even spreken over die ene klant! Kun je vanavond bijspringen, we hebben écht niemand anders… Belletjes of appjes van de baas op vrije momenten kunnen je rust aardig verstoren. Maar liefst 57,2 procent van de millennials vindt dan ook dat ze buiten werktijd recht hebben op onbereikbaarheid, blijkt uit onderzoek van het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next.

Dat werkgevers het niet zo nauw nemen met vrije uren of het weekend, blijkt wel uit een rondvraag op straat. ”Ik heb tijdens een sollicitatie wel eens gezegd dat ik onbereikbaar wil zijn. Hoewel ik aangenomen ben, werd dat wel als minpunt gezien”, vertelt een voorbijganger. Een vrouw op het station zegt: ”Ik werk in de zorg. Dat gaat 24/7 door. Je krijgt vaak appjes of je toch eerder kunt komen.” Iemand anders meent: ”Het hoort nu eenmaal bij mijn functie. Ik ben de assistent van een manager.”

Bijna zestig procent van de millennials wil dus onbereikbaar kunnen zijn. Zo’n dertig procent van de ondervraagden zegt dit alleen in noodgevallen te accepteren. De vindt rest dat de baas altijd contact moet kunnen opnemen.

‘Je bent een egoïst’

Medewerkers in de gehandicaptenzorg mogen volgens een officiële regel hun telefoon op stil zetten of hun leidinggevende gewoon negeren als ze niet aan het werk zijn. ”We zijn de eerste branche waarbij dat in de cao is opgenomen”, zegt Armine Kowsari van FNV Zorg en Welzijn. ”Het is een afspraak tussen werkgevers en werknemers die nageleefd moet worden.”

Zorgmedewerkster Cheyenne Vink vindt het meer dan terecht. ”En nodig. We moeten tegen onszelf beschermd worden. Er wordt veel van ons gevraagd. Het is fijn dat we onze telefoon weg kunnen schuiven.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Cheyenne heeft geleerd dat daadwerkelijk te doen. Dat durft lang niet iedereen, weet ze. ”Ze spelen vaak in op ons loyaliteitsgevoel. ‘Straks moet de cliënt het doen met een onbekende’, zeggen ze. Ik ben wel eens een egoïst genoemd, omdat ik mijn telefoon niet opnam. Vroeger deed ik dat wel, zei ik altijd ja. Ik heb toen een maand thuis gezeten.”

24/7-economie

Kowarsi ziet dat werkgevers in de gehandicaptenzorg zich niet altijd aan de afspraak houden. ”Het wordt niet zo hard gezien als het is. We horen vaak dat er nog inhoud aan de afspraken gegeven moet worden, terwijl we deze aan de onderhandelingstafel hebben gemaakt.”

Wat Kowarsi betreft wordt de regel uitgerold naar andere branches. ”We leven in een 24/7-economie. Dat betekent dat je constant aanstaat en daardoor contact hebt met je werk. Om het evenwicht te waarborgen, zijn afspraken heel belangrijk”, besluit ze.

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit. Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Lees ook:

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer