main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 4 september 2024 — 13:28

Vicepresident Interpol pleit voor Europees uitleveringsinitiatief: ‘Het zijn Europese problemen’

Er moet een Europees uitleveringsinitiatief komen. Daarvoor pleit vicepresident van Interpol Peter de Buysscher in Sven op 1. Landen die bij Interpol zijn aangesloten krijgen vaak te maken met moeizame uitleveringen van criminele kopstukken. Europese samenwerking moet de oplossing bieden. “Dit moeten we niet als land afzonderlijk doen, de EU moet in zijn geheel een rol spelen. Het zijn Europese problemen.”

Interpol blaast deze week 101 kaarsjes uit. De Buysscher stelt dat de organisatie in zijn verjaardagsweek relevanter is dan ooit. Dat komt onder meer door de toegenomen wereldwijde samenwerking. “De grootste vooruitgang is dat nu 196 landen zijn aangesloten. Al deze landen krijgen via een beveiligd kanaal essentiële informatie, wat kan leiden tot een belangrijke vondst.”

Groot netwerk heeft ook keerzijde

Dat 196 landen zijn aangesloten heeft ook een keerzijde, vertelt De Buysscher. “Niet ieder land is op dit moment in staat om de Interpoltoets te hanteren.” Sommige landen beschikken over te weinig middelen, waardoor economische en justitiële samenwerking moeizaam verloopt.

De Buysscher noemt de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije als primaire voorbeelden. Er kunnen in deze landen, waar veel grote drugskopstukken zitten, bepaalde zaken op de achtergrond spelen, waardoor het moeizaam wordt om iemand eenvoudig uit te leveren. “We moeten ons blijven inspannen om uitleveringen gedaan te krijgen, maar dat is met zulke landen niet zo simpel. Daarom moet de Europese Unie daar in zijn geheel een rol in spelen.”

Luister deze uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast:

Rusland onder verscherpt toezicht

Interpol is daarnaast streng in welke opsporingssignaleringen in de database worden gezet. Bepaalde landen staan onder verscherpt toezicht, waaronder Rusland. “Signaleringen die Rusland wil uitbrengen in de database, worden uitvoerig gecontroleerd”, vertelt de vicepresident. “Signaleringen om politieke en religieuze redenen, dat kan niet.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Ook op het gebied van privacy zet Interpol stappen, wat op veel kritiek komt te staan. “Dat opsporing in de weg van privacy staat, is een sprookje waar ik niet in geloof”, zegt De Buysscher. Hij wijst op het aantal opgepakte verdachten dat is gevonden door diep in de privégegevens van deze personen te duiken. “Dataprotectie en politiewerk kunnen daarom gerust verzoend worden op dit moment. Verdachten zijn voor de rechtbank geweest en geen enkele rechter heeft het onderzoek nietig verklaard.”

Interpol wil de komende jaren hun database nog verder laten groeien, mede door de inzet van kunstmatige intelligentie. “Hoe meer informatie we hebben, hoe meer mensen we kunnen opsporen of drugs in beslag kunnen nemen.”

Lees ook:

Richard H. vermoordde zijn gezin, maar zit niet meer in tbs-kliniek: ‘Raakt aan de discussie’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer