main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 september 2024 — 16:46

Documentaireserie ‘De Taxioorlog’ legt criminele taxiwereld van Amsterdam bloot: ‘Dit kon het daglicht niet verdragen’

Taxi’s die elkaar klemrijden, scheldende chauffeurs en soms een rake klap. De taxiwereld in Amsterdam zag er in het begin van deze eeuw niet rooskleurig uit. In de nieuwe documentaireserie op NPO 3, ‘De Taxioorlog’, wordt de lugubere Amsterdamse taxiwereld in het begin van deze eeuw blootgelegd, toen woedende chauffeurs de strijd aangingen met wethouders, ministers, maar ook met elkaar.

Jan den Hartog was taxichauffeur bij de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), wat in die tijd meer op een criminele organisatie leek dan een doodgewoon bedrijf. Toenmalig topcrimineel John Mieremet had achter de schermen de touwtjes in handen. “De onderwereld had de taxiwereld in zijn greep”, blikt Den Hartog terug in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Overheid opent beerput

Toen op 1 januari 2000 een nieuwe wet inging, wist niemand buiten de onderwereld nog van deze criminele activiteiten af. De wet zorgde ervoor dat de overheid sindsdien taxivergunningen afgaf, om te zorgen voor een eerlijkere markt en het bevorderen van de concurrentie. Door deze wet ging onbedoeld de interne beerput open.

Het begon met het feit dat taxichauffeurs buiten Amsterdam door de nieuwe wet ook in de stad konden gaan rijden, met het oog op veel inkomsten. “Daardoor ontstond veel concurrentie. Amsterdamse chauffeurs zagen hun investering als sneeuw voor de zon verdwijnen”, vertelt journalist Sander ’t Sas.

Voor het besturen van een taxi was in Amsterdam voor 2000 namelijk een vergunning noodzakelijk, waar ook grof geld voor werd betaald. “Uiteindelijk drie ton. Dat moest je financieren bij de bank, waar je jaren voor moest werken”, zegt Den Hartog.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Toch trad de wet, ondanks felle tegenstand, tijdens de eeuwwisseling in werking. Grote woede in de Amsterdamse taxiwereld was het gevolg. ’t Sas was in 2000 een jonge radioverslaggever bij RTV Noord-Holland en zag met eigen ogen hoe de demonstraties van taxichauffeurs uit de hand liep. “Er stonden 300 woedende chauffeurs die het plan hadden om twee gearresteerde collega’s te bevrijden. Dat zorgde voor allerlei rellen en toestanden.”

Uit de weg ruimen

Toen gebeurde er iets opvallends. Het begon als een externe oorlog richting de nieuwe concurrentie, maar vervolgens kwamen ook schokkende interne kwesties binnen de TCA aan het licht. “Intimidatie, corruptie, er was heel wat gaande wat het daglicht niet kon verdragen”, aldus ’t Sas.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Den Hartog, die toentertijd in het bestuur van de TCA zat, is op gegeven moment naar de politie gestapt om zijn verhaal te doen. “Ik kwam erachter dat de hele gang van zaken binnen de TCA werd geleid door drie mensen, die ook criminele activiteiten buiten het bestuur om deden.” Het gevolg: Den Hartog werd geïntimideerd en zelfs bijna het slachtoffer van een aanslag op zijn leven.

Hoe dat afloopt en hoe de Amsterdamse taxiwereld momenteel in elkaar zit, is vanaf maandagavond om 21.20 uur te zien op NPO 3 en NPO Start.

Lees ook:

Documentaire over gijzeling Apple Store toont unieke daderbeelden: ‘Bodycam heeft alles gefilmd’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer