main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Een installateur plaats een airconditioner in een woning in Hooglanderveen. Foto ANP.
Stand van Nederland - 13 augustus 2024 — 09:10

Nederland telt steeds meer woningen met airco’s

Nederland telt steeds meer woningen met geïnstalleerde airco’s. Sinds 2019 is dit aantal bijna verzesvoudigd, heeft prijsvergelijkingssite Independer uitgezocht op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Independer telde in 2023 meer dan 1,3 miljoen woningen waar een airco is geïnstalleerd. In 2019 waren dit er nog ruim 231.000. Vooral vanaf 2020, toen veel Nederlanders door de coronapandemie aan huis gekluisterd waren, groeide het aantal airco’s hard. In een jaar tijd werden toen voor het eerst meer dan 200.000 nieuwe airco’s geïnstalleerd.

“De trend richting airco’s is niet geheel verrassend, zeker door de hoge gasprijzen van de afgelopen jaren”, zegt energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Airco’s zijn flexibel in te zetten voor zowel verkoeling in de zomer als verwarming in de winter. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop in verbruik. Zeker als verwarming kunnen airco’s een interessant alternatief zijn voor stoken op gas.”

Voor het onderzoek heeft Independer gekeken naar de CBS-cijfers van het aantal airco’s op de laatste dag van elk jaar. Dit heeft de site afgezet tegen het totaal aantal woningen van dat jaar.

Grote verschillen

Er zijn wel grote verschillen tussen huur- en koopwoningen, komt daarnaast naar voren uit de gegevens van het CBS. Minder dan 5 procent van de huishoudens in huurwoningen heeft vaste airconditioning. Bij huishoudens in koopwoningen is dat een stuk meer. Binnen die groep heeft 18 procent vaste airco.

Ook per provincie zijn er verschillen. Limburg is koploper. Daar heeft bijna drie op de tien huishoudens een vaste airco. In Groningen en Flevoland gaat het maar om ongeveer 7 procent, in Noord-Brabant maakt zo’n 17 procent van de huishoudens gebruik van een vaste airco.

Lees ook:

ANWB over hitte: airco niet te hard en haal accu uit e-bike

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer