main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Edwin Wagensveld in de zittingszaal. Het gerechtshof behandelt het hoger beroep tegen de Pegida-voorman.
Goedemorgen Nederland - 6 augustus 2024 — 11:03

Pegida-voorman Wagensveld krijgt taakstraf voor groepsbelediging

Het gerechtshof in Den Haag heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van veertig uur voor groepsbelediging. De voorman van de radicaal-rechtse groepering had moslims vergeleken met nazi’s. Hij was dinsdag niet aanwezig bij de uitspraak.

“Met zijn uitlatingen heeft de verdachte een zeer grote groep mensen moedwillig gekwetst”, zei de voorzitter van het hof. “Hiervoor is geen plaats in onze maatschappij, waarin vrijheid van geloof en gelijkheid tot de belangrijkste kernwaarden behoren.”

De rechtbank had Wagensveld (56) eind vorig jaar veroordeeld tot veertig uur taakstraf, er was toen een geldboete geëist. Aanleiding was een actie op 22 januari 2023, in de buurt van de Tweede Kamer. Hij verscheurde voor een camera een koran en sprong op de uitgescheurde pagina’s. Wagensveld zei tijdens de behandeling van het hoger beroep vorige maand dat hij met zijn nazivergelijking enkel doelde op salafisten, ofwel de fundamentalistische stroming binnen de islam die de Koran letterlijk neemt.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Werkstraf passend

Het opzettelijk beledigen van een groep mensen om hun godsdienst of levensovertuiging is strafbaar. Het verscheuren van een koran is dat niet – dat wordt beschouwd als geloofskritiek. Tegen Wagensveld was een werkstraf van veertig uur geëist. Het hof vond in dit geval een voorwaardelijke werkstraf passend, omdat de hoogte hiervan mensen niet moet afschrikken gebruik te maken van het recht op vrijheid van meningsuiting.

Lees ook:

Van onderwaterscooters tot magnetische kisten: drugscriminelen worden steeds creatiever

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer