main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Vlag Europese Unie.
26 juli 2024 — 16:34

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant de kroon met een begrotingstekort van 7,4 procent over 2023, terwijl dat niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De Europese Unie stelt de zeven landen nu onder verscherpt toezicht, zo hebben de Europese landen vrijdag formeel besloten. Dat betekent dat zij maatregelen moeten nemen om het tekort terug te brengen.

Naast Italië gaat het om Hongarije, Frankrijk, Polen, Malta, Slowakije en België. Het is voor het eerst na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 dat landen weer onder verscherpt financieel toezicht staan. Roemenië is daar al die jaren wel onder blijven staan. Dat toezicht wordt verlengd, zo is vrijdag besloten.

Actie ondernemen

De lidstaten moeten later dit jaar instemmen met maatregelen die de zeven landen moeten nemen om hun tekort binnen een bepaalde termijn terug te dringen. De Europese Commissie doet hier naar verwachting in november voorstellen voor. Dat kan een voorstel zijn om het begrotingstekort stapsgewijs terug te brengen, waarbij concrete percentages worden vastgelegd.

Binnen zes maanden moet de betreffende lidstaat de benodigde actie ondernemen. Als dat onvoldoende soelaas biedt of als de lidstaat de aanbevelingen niet opvolgt, kunnen de EU-landen sancties opleggen. Dat kan een boete zijn van maximaal 0,05 procent van het bbp over het voorgaande jaar, in dit geval over 2022. Als de lidstaat geen effectieve actie heeft ondernomen, wordt die boete elke zes maanden opnieuw opgelegd. Als ook dat niet helpt, kunnen de EU-landen strenge sancties opleggen.

Deze strengere regels gelden sinds 30 april. Roemenië valt nu ook onder die nieuwe regelgeving.

Lees ook:

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer