main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 26 juli 2024 — 13:21

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1. 

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn langs het spoor door heel Frankrijk brandjes gesticht, met als gevolg dat het treinverkeer grotendeels op zijn gat ligt. De baas van de Franse spoorwegen spreekt van een ‘gecoördineerde sabotageactie door krankzinnigen’. Maar liefst 800.000 reizigers zijn hierdoor verhinderd.

‘Je kon erop wachten’

Smeets, die tietallen Olympische Spelen bijwoonde, is niet verbaasd dat een dergelijke actie heeft plaatsgevonden. “De hele wereld kijkt toe en mensen die kwaadwillend zijn, gaan nu dit soort dingen doen. Je kon erop wachten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens de oud-sportverslaggever vreesde men in Frankrijk al voor dit soort acties. “Ze dachten dat ze het onder controle hadden, maar de tegenpartij is altijd vindingrijker en komt dan met dit.”

Elf doden in München

Het komt vaker voor dat er incidenten zijn ten tijde van de Olympische Spelen. Smeets herinnert zich nog de Spelen van 1972 in München, waar een Palestijn een aanslag pleegde op de Israëlische ploeg, waarbij elf Israëlische atleten om het leven kwamen.

Pas na dat incident vertrok Smeets richting de Duitse stad om verslag te doen van wat daar allemaal is gebeurd. Smeets arriveerde bij de plek van waaruit alles werd uitgezonden op radio en televisie en verbaasd zich over het feit hoe gering de beveiliging was. “Ik had geen enkele accreditatie en alleen mijn eigen paspoort mee. Ik ging naar binnen en zei dat ik een afspraak had. Ik ben doorgelopen, zonder enige controle.”

Smeets vindt het tot op de dag van vandaag “onbegrijpelijk” dat hij zomaar kon doorlopen, terwijl er net elf atleten na een aanslag zijn gedood.

Bomaanslag in Atlanta

Waar de controle toentertijd in München haast niet aanwezig was, was dat in Atlanta tijdens de Olympische Spelen van 1996 totaal anders. Al helemaal nadat een man een bom liet afgaan in een park, waarbij ruim honderd mensen gewond raakten en twee doden vielen. “Toen rukte bijna het halve Amerikaanse leger uit om daar de veiligheid voor ons allemaal te creëren”, herinnert Smeets zich. “Daar hebben we gezien wat mensen doen in chaotische toestanden.”

Het feit dat “het Amerikaanse leger zijn spierballen moest tonen” maakten Smeets en zijn collega’s hoogstpersoonlijk mee. “We hebben wijdbeens, met de handen bovenop een auto gestaan. Achter ons riepen ze: ‘Spread your legs!’. Wij dachten: wat is dit voor een onzin, wij werken hier gewoon.” Dat verhaal konden zij echter niet aan de leger overbrengen. “Het waren hele vervelende Spelen om bij te zijn, omdat de sfeer daar totaal verpest werd door het militaire optreden en het feit dat je overal gewantrouwd werd.”

Die giftige sfeer uitte zich ook toen Smeets richting de studio liep, met in zijn hand een koffie van de Starbucks. ‘Put the coffee down!’, schreeuwden militairen naar Smeets. Rustig zette de sportverslaggever zijn kopje koffie neer, waarna de militair deze oppakte “alsof er een bom in zat”. Vervolgens kwam er een andere militair bij, die een staafje in de koffie van Smeets deed. “Om te kijken of er niks verborgen zat in de koffie wat door mij naar binnen werd gesmokkeld.”

Luister de uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Verschil vroeger en nu

Als Smeets terugblikt op al die Olympische Spelen waar hij bij was en kijkt hoe alles nu georganiseerd wordt, ziet hij enkele verschillen. “Men reist tegenwoordig makkelijker aan. De Spelen worden niet alleen meer bezocht door familie van de sportmensen, maar ook door olympische toeristen.”

Daarnaast is de sponsoring van het sportevenement veel belangrijker geworden, ziet Smeets. “De Olympische Spelen begon ooit als feest voor amateursporters. Na 1992 is de commercie binnengelaten, op een manier die ongekend is.”

Lees ook:

Franse treinverkeer ontregeld door ‘gecoördineerde’ brandstichtingen langs spoor

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer