main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 20 juli 2024 — 12:00

Hoe kom je aan een huurmoordenaar? ‘Het zijn vooral draaideurcriminelen’

Het kost maffiabazen in Hollywood één telefoontje om iemand uit de weg te ruimen, maar moordenaars op bestelling bestaan niet alleen op het witte doek. Hoe komen mensen met foute gedachten aan een huurmoordenaar? Het Misdaadbureau zocht het uit.

De meeste liquidaties worden gepleegd door doorgewinterde draaideurcriminelen, weet Mick van Wely, misdaadjournalist van De Telegraaf. Gemiddeld zijn huurmoordenaars 27 keer eerder in aanraking geweest met de politie.

Opvallend, huurmoorden vinden vooral plaats binnen de eigen organisatie. ”Je zou verwachten dat criminelen elkaar over en weer afmaken, dat gebeurt natuurlijk ook, maar er is vooral heel veel verraad”, zegt Van Wely in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. ”In die wereld zie je dat een vriendschap en loyaliteit geen stand houden. Iedereen verlinkt elkaar. Het gaat allemaal om geld.”

Hij vervolgt: ”Het komt het meest voor dat iemand binnen de eigen organisatie wordt omgelegd. Omdat hij heeft gepraat, een opdracht niet goed heeft uitgevoerd of omdat er simpelweg wantrouwen is.”

Twee ton

Huurmoordenaars kunnen tussen de 50.000 en 150.000 euro vangen, maar er wordt ook wel eens twee ton op iemands hoofd gezet. ”Delano G. zou bijvoorbeeld 150.000 euro krijgen voor de moordaanslag op Peter R de Vries. Hij werd echter dezelfde avond gearresteerd”, weet onderzoeksjournalist bij Het Misdaadbureau Rick Pietersz.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het is nog maar de vraag of de criminelen die wel wegkomen met hun daden daadwerkelijk betaald krijgen. Van Wely zegt dat huurmoordenaars geregeld zelf worden vermoord om bewijs uit de weg te ruimen. Daarnaast kunnen ze natuurlijk nergens aankloppen als ze hun geld niet ontvangen. De misdaadverslaggever haalt het onderzoek naar explosieve bomaanslagen in Noord-Holland aan. De ingehuurde plegers zouden hiervoor 1500 tot 2000 euro krijgen. Van de vijftien opgepakte verdachten is er maar één betaald.

Dark web

Ook ‘particulieren’ kunnen een huurmoordenaar inschakelen, bijvoorbeeld via Telegram of het dark web. Pietersz: ”Er zijn veel voorbeelden te vinden van mensen die zijn veroordeeld voor het inhuren van een huurmoordenaar om hun partner of ex-partner te vermoorden. Dit gebeurt vooral in de Verenigde Staten, maar drie jaar geleden is de 37-jarige Imran M. uit Den Haag veroordeeld tot acht jaar cel.”

Luister Het Misdaadbureau nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

M. benaderde twee keer huurmoordenaars via het dark web om zijn ex-vrouw (tevens moeder van zijn twee kinderen) om het leven te brengen. “Hij had daar 4000 euro voor over. Hij beloofde een bonus van 800 euro als het snel zou gebeuren. M. had te maken met oplichters. Hij was zijn geld kwijt én de Britse politie kwam hem op het spoor.”

Heeft u een vraag over misdaad? Stuur je vraag of spreek een audiobericht hier in.

Lees ook:

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer