main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Bondscoach Ronald Koeman en middenvelders Tijani Reijnders en Georginio Wijnaldum balen na de uitschakeling op het EK.
Goedemorgen Nederland - 11 juli 2024 — 09:12

Oranje verliest opnieuw een halve finale van een EK

Voor het Nederlands elftal is het EK voorbij. Oranje moest zich in de slotfase van de halve finale tegen Engeland gewonnen geven. De ingevallen Ollie Watkins maakte in de negentigste minuut het winnende doelpunt (1-2). Daardoor speelt Engeland zondag de finale tegen Spanje.

Het verdriet bij de spelers en supporters van Oranje was groot na de late treffer in Dortmund. Nederland reikte op het EK veel verder dan velen vooraf hadden ingeschat, zeker na het wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners.

Op weg naar de halve finale was Engeland slechts eenmaal een tegenstander in reguliere speeltijd de baas gebleven. Maar de finalist van het vorige EK liet tegen Nederland vooral in de eerste helft zien dat het spelers heeft om van te smullen. Oranje had het lastig met centrumspits Harry Kane en de beweeglijke Phil Foden, Jude Bellingham en Bukayo Saka om hem heen. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam steeds een stapje te laat, het leek soms wel of de Engelsen met een man meer speelden.

Oranje startte met Memphis Depay als zwervende spits. De aanvaller moest ruimte maken voor Xavi Simons, Cody Gakpo en Donyell Malen. Die strijdwijze leverde in de zevende minuut de openingstreffer op. Depay was even weg uit het centrum van de aanval toen Simons de bal afpakte van Declan Rice en schitterend raak schoot (1-0).

Penalty

Engeland raakte niet van de wijs door de snelle openingstreffer en mocht in de achttiende minuut een strafschop nemen na een lichte overtreding van Denzel Dumfries op Kane. Arbiter Felix Zwayer dacht aanvankelijk niet aan een strafschop, maar veranderde van mening op advies van de videoscheidsrechter. Kane benutte de penalty feilloos (1-1). Dumfries stond even na de gelijkmaker op de doellijn toen hij een treffer van Foden voorkwam en scoorde bijna voor Oranje na een hoekschop van Simons. Oranje ontsnapte voor rust ook nog toen Foden de bal op de buitenkant van de paal krulde.

Depay leed veel balverlies en raakte na 35 minuten opnieuw geblesseerd. In een poging meer grip op het middenveld te krijgen, bracht Koeman middenvelder Joey Veerman. Na rust moest Malen plaatsmaken voor Wout Weghorst. Gelukkig voor Nederland speelde Engeland in de tweede helft een stuk minder dan in de eerste 45 minuten. Nathan Aké profiteerde daar bijna van, maar doelman Jordan Pickford bracht fraai redding.

Opvallend was ook dat de Duitse arbiter Zwayer na rust met een serie discutabele beslissingen de woede van veel spelers van Oranje op zijn hals haalde. De halve eindstrijd leek op een verlenging uit te draaien totdat Watkins alsnog scoorde.

Zesde halve finale

Nederland stond voor de zesde keer in de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal. Oranje bereikte maar één keer de eindstrijd, in 1988. Dat gebeurde na een zege op West-Duitsland (2-1). Nederland versloeg vervolgens de Sovjet-Unie in de finale met 2-0.

Op het EK van 1976 ging Oranje in de halve eindstrijd met 3-1 onderuit tegen Tsjecho-Slowakije. In 1992 verloor het Nederlands elftal na strafschoppen van Denemarken, na een misser van Marco van Basten.

Het EK van 2000 deed het meeste pijn bij de Nederlandse fans. In eigen land leek een finaleplek op het EK binnen handbereik. Tegen Italië kreeg de ploeg van de toenmalige bondscoach Frank Rijkaard in de reguliere speeltijd twee penalty’s. Eerst miste Frank de Boer, daarna Patrick Kluivert. In de strafschoppenserie faalde De Boer opnieuw, net als Jaap Stam en Paul Bosvelt.

In 2004 stond het Nederlands elftal ook in de halve finale van het EK. Portugal won met 2-1.

Lees ook:

Penaltydrama’s, kritiek en eerdere ontmoetingen: dit kunnen Oranje en Engeland van elkaar verwachten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Monumenten in de dierentuin en een paralympisch kampioen

WNL In de Kantine komt deze week uit het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Presentatoren Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen:
  • De directeur van Diergaarde Blijdorp, Erik Zevenbergen. De Rotterdamse dierentuin heeft maar liefst 21 Rijksmonumenten;
  • CDA fractievoorzitter Henri Bontenbal  en FD-journalist Martine Wolzak reageren op het regeerakkoord en de uitgelekte Prinsjesdagplannen;
  • Rolstoelbasketballer Mariska Beijer werd afgelopen week gehuldigd nadat ze met haar team goud pakte in Parijs.
Zaterdag om 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer