main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 10 juli 2024 — 09:02

Penaltydrama’s, kritiek en eerdere ontmoetingen: dit kunnen Oranje en Engeland van elkaar verwachten

Het Nederlands elftal staat woensdag om 21.00 uur tegenover Engeland in de halve finale van het EK. Voor Oranje is het de eerste keer in 20 jaar dat het op een EK in de halve finale staat. Voor de Three Lions was dat iets recenter: in 2021 werd nog de finale van het Europees Kampioenschap behaald. Wat kunnen de elftallen van elkaar verwachten in Dortmund?

De mannen van bondscoach Ronald Koeman kwamen niet zonder kleerscheuren de groepsfase door. Polen werd pas in de slotfase verslagen (2-1), tegen Frankrijk werd het een bloedeloos gelijkspel en Oostenrijk bleek na 90 minuten te sterk voor Oranje (3-2). Met een derde plaats achter Oostenrijk en Frankrijk kwalificeerde Nederland zich toch voor de achtste finale.

Engeland zal ook met gemengde gevoelens terugblikken op de eerste drie wedstrijden van het toernooi. Het openingsduel werd gewonnen van Servië (1-0), tegen Denemarken werd een gelijkspel op het scoreformulier ingevuld (1-1) en de groepsfase sloot Engeland af tegen Slovenië: 0-0. Bondscoach Gareth Southgate en zijn mannen eindigden wel bovenaan in de poule.

Knock-out fase

In de achtste finale stond Nederland tegenover Roemenië. Het was tot nu toe de beste wedstrijd op het EK van Oranje. De Roemenen werden eenvoudig opzij geschoven: 3-0. Engeland ontsnapte tegen Slowakije aan de dood. Diep in blessuretijd was Jude Bellingham de redder in nood. Met een prachtige omhaal in de 95e minuut dwong hij extra tijd af tegen Slowakije. De Engelsen wonnen uiteindelijk met 2-1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

In de kwartfinale trof Nederland Turkije. Oranje kwam op achterstand, maar wist zich met hangen en wurgen toch los te weken van de Turken. Dankzij treffers van Stefan de Vrij en een eigen goal kon het Nederlands elftal de wedstrijd juichend afsluiten. Engeland stond tegenover een van de verrassingen van het toernooi, Zwitserland. Het ging de Thee Lions wederom niet gemakkelijk af. Engeland had penalty’s nodig om zich van de Zwitsers te ontdoen.

Dwarsverbanden

Een dwarsverband tussen beide equipes is dat zowel Nederland als Engeland vanuit oud-spelers, analisten, journalisten en het eigen volk veel kritiek krijgen. Met topspelers als Harry Kane (Bayern München), Phil Foden (Manchester City), Jude Bellingham (Real Madrid) en Bukayo Saka (Arsenal) hoopten ze in Engeland op flitsend aanvallend voetbal. In de praktijk valt dit totaal anders uit. De kritiek zit ‘m vooral in de saaie en conservatieve spelopvatting van de bondscoach. Engeland creëert weinig kansen, schoot dit EK in totaal pas zestien keer tussen de palen en maakte slechts vijf goals. Oranje schoot 20 keer op doel, waarvan negen pogingen werden omgetoverd tot een doelpunt. De kritiek op het Nederlands elftal heeft dezelfde ondertoon. Het is spel saai en weinig creatief.

Beide elftallen lijken pas wakker geschud te worden als ze op achterstand komen. Het overkwam Oranje tegen Polen, Oostenrijk en Turkije. Engeland kwam in de knock-outfase op achterstand tegen zowel Slowakije als Zwitserland. Het toont enerzijds de weerbaarheid en strijdlust aan, maar tegelijkertijd ook hoe kwetsbaar Nederland en Engeland zijn.

Veel spelers van het Nederlands elftal komen tegen Engeland wat ploegmakkers tegen. Bart Verbruggen, Nathan Aké, Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Micky van de Ven, Mark Flekken en Ryan Gravenberch verdienen allemaal hun brood in de Premier League. In het verleden hebben ook Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Wout Weghorst, Memphis Depay en Steven Bergwijn in Engeland gespeeld. Jeremy Frimpong heeft nooit op het hoogste niveau in Engeland gespeeld, maar de snelheidsduivel kent het land als geen ander. Hij emigreerde op zijn zevende naar Engeland en groeide op in de jeugd van Manchester City. Frimpongs moedertaal is overigens Engels.

Penaltydrama’s

Mocht het uitlopen op strafschoppen, dan zullen beide landen daar met knikkende knieën aan beginnen. In Nederland hebben we behoorlijk wat katers overgehouden aan strafschoppen. Oranje verscheen op eindtoernooien acht keer aan de stip en liep vervolgens zes keer als verliezer van het veld. De Three Lions doet het niet heel veel beter, met vier overwinningen uit elf strafschoppenseries, met als uitschieter de verloren finale tegen Italië op het vorige EK. Nota bene op Wembley, het nationale stadion van het Engelse voetbalelftal.

Mocht het dus op strafschoppen aankomen, dan zal het een spannende reeks worden. Wellicht begint Engeland er dan met iets meer zelfvertrouwen aan. Engeland schoot in de kwartfinale tegen Engeland immers vijf haast perfecte pingels tegen de touwen.

Nederland versus Engeland

Het Signal Iduna Park in Dortmund wordt het hoofdtoneel voor de 33e ontmoeting tussen Nederland en Engeland. Van de 32 eerdere onderlinge duels, kwam Engeland dertien keer als winnaar uit de bus, tegenover negen zeges voor het Nederlands elftal. De resterende tien duels eindigde in een gelijkspel. Veel van deze overwinningen voor Engeland werden een ruim decennium geleden geboekt, allemaal in vriendschappelijke duels.

Engeland heeft weliswaar een veel beter track record tegen Oranje, maar wie kijkt naar de grote wedstrijden, krijgt een heel ander beeld van de onderlinge verhoudingen. Op eindtoernooien of kwalificatie voor een eindronde, stond Nederland in totaal zes keer tegenover Engeland. Het Nederlands elftal won de helft en deelde twee keer de punten. Engeland won slechts een keer.

De eerste grote ontmoeting tussen beide landen was tijdens het EK van 1988 in Duitsland. In de groepsfase won Oranje met 3-1 van Engeland, dankzij een hattrick van Marco van Basten. Zoals inmiddels wel bekend ging Nederland er met het eremetaal vandoor.

Nederland en Engeland troffen elkaar ook op het WK van 1990 in Italië: 0-0. Vervolgens stonden de teams twee keer tegenover elkaar om zich te kwalificeren voor het WK van 1994. In Engeland werd het 2-2, maar het thuisduel werd met 2-0 gewonnen, mede dankzij een doelpunt van de huidige bondscoach Ronald Koeman. Het EK van 1996 in Engeland liep voor Nederland dramatisch af. Oranje zat in de poule met het gastland en werd met klinkende cijfers vernederd: 4-1. De bondscoach van Engeland, Gareth Southgate, stond toen in de basis van de Three Lions. De laatste noemenswaardige ontmoeting was in 2019 tijdens de finaleronde van de Nations League. Nederland verschalkte Engeland met 3-1.

Lees ook:

Weinig openbare schermen in grote steden met EK-wedstrijd

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer