main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 10 juli 2024 — 09:02

Penaltydrama’s, kritiek en eerdere ontmoetingen: dit kunnen Oranje en Engeland van elkaar verwachten

Het Nederlands elftal staat woensdag om 21.00 uur tegenover Engeland in de halve finale van het EK. Voor Oranje is het de eerste keer in 20 jaar dat het op een EK in de halve finale staat. Voor de Three Lions was dat iets recenter: in 2021 werd nog de finale van het Europees Kampioenschap behaald. Wat kunnen de elftallen van elkaar verwachten in Dortmund?

De mannen van bondscoach Ronald Koeman kwamen niet zonder kleerscheuren de groepsfase door. Polen werd pas in de slotfase verslagen (2-1), tegen Frankrijk werd het een bloedeloos gelijkspel en Oostenrijk bleek na 90 minuten te sterk voor Oranje (3-2). Met een derde plaats achter Oostenrijk en Frankrijk kwalificeerde Nederland zich toch voor de achtste finale.

Engeland zal ook met gemengde gevoelens terugblikken op de eerste drie wedstrijden van het toernooi. Het openingsduel werd gewonnen van Servië (1-0), tegen Denemarken werd een gelijkspel op het scoreformulier ingevuld (1-1) en de groepsfase sloot Engeland af tegen Slovenië: 0-0. Bondscoach Gareth Southgate en zijn mannen eindigden wel bovenaan in de poule.

Knock-out fase

In de achtste finale stond Nederland tegenover Roemenië. Het was tot nu toe de beste wedstrijd op het EK van Oranje. De Roemenen werden eenvoudig opzij geschoven: 3-0. Engeland ontsnapte tegen Slowakije aan de dood. Diep in blessuretijd was Jude Bellingham de redder in nood. Met een prachtige omhaal in de 95e minuut dwong hij extra tijd af tegen Slowakije. De Engelsen wonnen uiteindelijk met 2-1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

In de kwartfinale trof Nederland Turkije. Oranje kwam op achterstand, maar wist zich met hangen en wurgen toch los te weken van de Turken. Dankzij treffers van Stefan de Vrij en een eigen goal kon het Nederlands elftal de wedstrijd juichend afsluiten. Engeland stond tegenover een van de verrassingen van het toernooi, Zwitserland. Het ging de Thee Lions wederom niet gemakkelijk af. Engeland had penalty’s nodig om zich van de Zwitsers te ontdoen.

Dwarsverbanden

Een dwarsverband tussen beide equipes is dat zowel Nederland als Engeland vanuit oud-spelers, analisten, journalisten en het eigen volk veel kritiek krijgen. Met topspelers als Harry Kane (Bayern München), Phil Foden (Manchester City), Jude Bellingham (Real Madrid) en Bukayo Saka (Arsenal) hoopten ze in Engeland op flitsend aanvallend voetbal. In de praktijk valt dit totaal anders uit. De kritiek zit ‘m vooral in de saaie en conservatieve spelopvatting van de bondscoach. Engeland creëert weinig kansen, schoot dit EK in totaal pas zestien keer tussen de palen en maakte slechts vijf goals. Oranje schoot 20 keer op doel, waarvan negen pogingen werden omgetoverd tot een doelpunt. De kritiek op het Nederlands elftal heeft dezelfde ondertoon. Het is spel saai en weinig creatief.

Beide elftallen lijken pas wakker geschud te worden als ze op achterstand komen. Het overkwam Oranje tegen Polen, Oostenrijk en Turkije. Engeland kwam in de knock-outfase op achterstand tegen zowel Slowakije als Zwitserland. Het toont enerzijds de weerbaarheid en strijdlust aan, maar tegelijkertijd ook hoe kwetsbaar Nederland en Engeland zijn.

Veel spelers van het Nederlands elftal komen tegen Engeland wat ploegmakkers tegen. Bart Verbruggen, Nathan Aké, Virgil van Dijk, Cody Gakpo, Micky van de Ven, Mark Flekken en Ryan Gravenberch verdienen allemaal hun brood in de Premier League. In het verleden hebben ook Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Wout Weghorst, Memphis Depay en Steven Bergwijn in Engeland gespeeld. Jeremy Frimpong heeft nooit op het hoogste niveau in Engeland gespeeld, maar de snelheidsduivel kent het land als geen ander. Hij emigreerde op zijn zevende naar Engeland en groeide op in de jeugd van Manchester City. Frimpongs moedertaal is overigens Engels.

Penaltydrama’s

Mocht het uitlopen op strafschoppen, dan zullen beide landen daar met knikkende knieën aan beginnen. In Nederland hebben we behoorlijk wat katers overgehouden aan strafschoppen. Oranje verscheen op eindtoernooien acht keer aan de stip en liep vervolgens zes keer als verliezer van het veld. De Three Lions doet het niet heel veel beter, met vier overwinningen uit elf strafschoppenseries, met als uitschieter de verloren finale tegen Italië op het vorige EK. Nota bene op Wembley, het nationale stadion van het Engelse voetbalelftal.

Mocht het dus op strafschoppen aankomen, dan zal het een spannende reeks worden. Wellicht begint Engeland er dan met iets meer zelfvertrouwen aan. Engeland schoot in de kwartfinale tegen Engeland immers vijf haast perfecte pingels tegen de touwen.

Nederland versus Engeland

Het Signal Iduna Park in Dortmund wordt het hoofdtoneel voor de 33e ontmoeting tussen Nederland en Engeland. Van de 32 eerdere onderlinge duels, kwam Engeland dertien keer als winnaar uit de bus, tegenover negen zeges voor het Nederlands elftal. De resterende tien duels eindigde in een gelijkspel. Veel van deze overwinningen voor Engeland werden een ruim decennium geleden geboekt, allemaal in vriendschappelijke duels.

Engeland heeft weliswaar een veel beter track record tegen Oranje, maar wie kijkt naar de grote wedstrijden, krijgt een heel ander beeld van de onderlinge verhoudingen. Op eindtoernooien of kwalificatie voor een eindronde, stond Nederland in totaal zes keer tegenover Engeland. Het Nederlands elftal won de helft en deelde twee keer de punten. Engeland won slechts een keer.

De eerste grote ontmoeting tussen beide landen was tijdens het EK van 1988 in Duitsland. In de groepsfase won Oranje met 3-1 van Engeland, dankzij een hattrick van Marco van Basten. Zoals inmiddels wel bekend ging Nederland er met het eremetaal vandoor.

Nederland en Engeland troffen elkaar ook op het WK van 1990 in Italië: 0-0. Vervolgens stonden de teams twee keer tegenover elkaar om zich te kwalificeren voor het WK van 1994. In Engeland werd het 2-2, maar het thuisduel werd met 2-0 gewonnen, mede dankzij een doelpunt van de huidige bondscoach Ronald Koeman. Het EK van 1996 in Engeland liep voor Nederland dramatisch af. Oranje zat in de poule met het gastland en werd met klinkende cijfers vernederd: 4-1. De bondscoach van Engeland, Gareth Southgate, stond toen in de basis van de Three Lions. De laatste noemenswaardige ontmoeting was in 2019 tijdens de finaleronde van de Nations League. Nederland verschalkte Engeland met 3-1.

Lees ook:

Weinig openbare schermen in grote steden met EK-wedstrijd

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Opnieuw gaat een serval aan de wandel, politie waarschuwt omwonenden om honden en katten binnen te houden

In de Helmondse wijk Houtdonk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een serval weggelopen. De politie waarschuwde inwoners van de Brabantse plaats…

Lees meer

Weer gaat omslaan: ook in Zuid-Holland code geel om onweersbuien

Het KNMI heeft ook voor Zuid-Holland code geel afgegeven wegens plaatselijk stevige onweersbuien zaterdagavond. Eerder werd die waarschuwing al afgegeven voor Noord-Brabant, Utrecht, Limburg en…

Lees meer

Hondje zet A12 op stelten

Een hondje ging er vrijdag in de buurt van Zoetermeer vandoor en belandde op de A12. De viervoeter rende daar tussen de auto’s, maar dat…

Lees meer

Vakantieverkeer leidt tot drukte op Europese snelwegen

Op Europese snelwegen is het zaterdag zoals verwacht druk door vakantieverkeer, ziet ANWB Verkeersinformatie. Rond 14.30 uur lijkt het hoogtepunt voorbij, laat een medewerker weten,…

Lees meer

Hoe kom je aan een huurmoordenaar? ‘Het zijn vooral draaideurcriminelen’

Het kost maffiabazen in Hollywood één telefoontje om iemand uit de weg te ruimen, maar moordenaars op bestelling bestaan niet alleen op het witte doek….

Lees meer

Limburgse drugskoerier (19) stierf door vijftien messteken: ‘Normale jongen zonder getto-verleden’

De provincie Limburg is vanwege zijn uitgestrekte landelijke gebieden, ligging ten opzichte van de grens en lage politiebezetting een walhalla voor drugscriminelen. Net als in…

Lees meer

Groninger opgepakt om maken ‘bangalijst’ en intimideren advocaat

Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto’s van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele…

Lees meer

Stand van Nederland onderzoekt de succesverhalen van kunstmatige intelligentie

Nederland dreigt op slot te raken. Vacatures zijn er namelijk volop, maar mensen zijn lastig te vinden. De oplossing komt steeds dichterbij: kunstmatige intelligentie. Stand…

Lees meer

Tientallen oververhitte Vierdaagselopers melden zich bij Rode Kruis

Het aantal Vierdaagselopers dat zich met hittegerelateerde klachten meldt bij een van de verzorgingsposten neemt toe, ziet het Rode Kruis. Op het start- en finishterrein…

Lees meer

Systemen op Schiphol en Rotterdam Airport worden weer opgestart

De systemen op Schiphol worden weer opgestart. Een wereldwijde computerstoring heeft ook grote impact op vluchten van en naar de luchthaven. Er zijn 185 vluchten…

Lees meer

Zo lang moeten rellende Eritreeërs de gevangenis in

Een groep Eritreeërs is vrijdag veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk, voor het relschoppen in Den Haag…

Lees meer

ACM stelt maatregelen tegen overbelasting stroomnet vast

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een besluit genomen over een drietal maatregelen die ervoor zorgen dat grootverbruikers goedkoper uit zijn als zij het…

Lees meer

Marcel van Roosmalen: ‘Als Vitesse verdwijnt, ga ik thuis huilen’

Opiniemaker Marcel van Roosmalen “vreest met grote vreze” voor het voortbestaan van Vitesse. De bekendste supporter van het land ziet met lede ogen aan hoe…

Lees meer