main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2024 — 12:07

Voor scheidend minister Robbert Dijkgraaf waren excuses voor het slavernijverleden ‘een historisch’ moment

Robbert Dijkgraaf neemt afscheid van zijn post als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eén van zijn hoogtepunten beleefde hij als coördinerend minister van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. 

Zowel premier Mark Rutte als koning Willem Alexander hebben allebei openlijk hun excuses aangeboden voor de Nederlandse betrokkenheid in het slavernijverleden. “Het was een historisch moment dat zij om vergiffenis vroegen”, blikt Dijkgraaf terug.

Als coördinerend minister van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden hadden de excuses een extra betekenis voor Dijkgraaf. “Het ging om een grote groep Nederlanders die zich voor het eerst gezien en gehoord voelde. Met elkaar zo’n drempel overgaan, naar hopelijk een andere wereld waarin zij zich gezien blijven voelen, is heel bijzonder om mee te mogen maken.”

Martin Bosma

Maandag vindt de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats. Een “heel belangrijk” moment volgens Dijkgraaf, die met een grote kabinetsdelegatie aanwezig is. De afzwaaiend minister hoopt op een waardige herdenking.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wie niet aanwezig zal zijn, is Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. NiNsee, de organisatie die de herdenking organiseert, heeft de uitnodiging van de PVV’er onder meer wegens zijn uitspraken in het verleden ingetrokken. Een verzoek vanuit NiNsee was dat hij zijn woorden terugneemt, maar daar geeft Bosma geen gehoor aan. In gezamenlijk overleg hebben NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer en Bosma besloten dat de Kamervoorzitter er niet bij zal zijn op maandag.

‘Toon matigen’

PVV-leider Geert Wilders reageerde daar op X als volgt op: “Ik wil anders maandag wel naar Amsterdam gaan en daar speechen hoor. Ze zullen gaan hunkeren naar onze voorzitter.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Dijkgraaf zegt Wilders niet ter plekke te willen recenseren, maar hij maakt zich wel zorgen over “dat wij naar een tijd gaan waarin polarisatie en tegenstellingen groter worden”. Als minister zag hij het als zijn taak die “toon te matigen en om mensen dichter bij elkaar te brengen”. De afzwaaiend bewindsman denkt dat hem dat is gelukt tijdens het herdenkingsjaar. “Ik hoop voor de langere termijn dat we dat blijven doen.”

Lees ook:

Bosma niet naar slavernijherdenking: uitnodiging ingetrokken

 

 

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Minister Faber (PVV) wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I zullen het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder moeten vormgeven. De minister van Asiel (Marjolein…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer

Amerikaans Hooggerechtshof neemt geen definitief besluit over onschendbaarheid Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het…

Lees meer

Bedreigde loodgieter uit Vlaardingen mag terug naar huis, maar voor hoelang?

De sluiting van de woning van de Vlaardingse loodgieter aan de Gretha Hofstralaan wordt niet verlengd. Een woordvoerder van burgemeester Bert Wijbenga bevestigt berichtgeving van…

Lees meer

Organisaties kijken terug op ‘waardige’ slavernijherdenking

Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) vindt dat het een “mooie herdenking” was van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark….

Lees meer

Nederlandse puppysmokkelaar aangehouden in Duitsland: puppy’s in beslag genomen

In het oosten van Duitsland is zondagavond een Nederlandse automobilist staande gehouden om het smokkelen van zeven puppy’s, meldt de Duitse politie. De 40-jarige man…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat betekenen nieuwe wetten voor de economie?

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist…

Lees meer

Beursgenoteerde bedrijven betaalden recordbedrag aan rente

Beursgenoteerde bedrijven betaalden wereldwijd een recordbedrag aan rente afgelopen boekjaar. Bij elkaar betaalden ze 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder….

Lees meer

Van Zwol: coalitie moet zich niet te veel met kabinet bemoeien

Of het aankomende kabinet ‘extraparlementair’ wordt, hangt volgens oud-formateur Richard van Zwol af van het gedrag van de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Van Zwol: formatie was niet makkelijk, maar wel noodzakelijk

“Het was niet altijd makkelijk”, blikt afzwaaiend formateur Richard van Zwol terug op de formatie van het kabinet-Schoof. Maar hij noemt het “uiteindelijk wel noodzakelijk”…

Lees meer

Meerdere bewindslieden moesten zakelijke belangen opzij zetten

Een aantal bewindslieden had zakelijke belangen die zij moesten melden of opzij moesten zetten om minister te worden. Dat staat in het eindverslag van formateur…

Lees meer

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven over kabinet Schoof I: ‘Het kan zomaar tweeënhalfjaar duren voordat het valt’

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven spreekt zijn vertrouwen uit in het aankomend kabinet Schoof I, maar verwacht niet dat zij de hele rit uitzitten. “Dit kabinet…

Lees meer