main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2024 — 10:38

Van EU-criticus naar hoofdrolspeler in Brussel: gerespecteerde Rutte neemt afscheid

Mark Rutte woont zijn laatste EU-top bij als premier. De VVD’er is in de afgelopen veertien jaar in Brussel uitgegroeid tot een oliemannetje en een graag geziene gast. “Hij begon als EU-criticus en is uitgerold tot hoofdrolspeler”, vertelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Toen Rutte voor het eerst als premier van Nederland het Europese toneel betrad, stelde hij zich op als criticaster, maar door de jaren heen is hij van perspectief veranderd. Als relatief klein land, heeft Nederland toch veel in de Europese melk te brokkelen en dat is ook dankzij de inzet van Rutte.

‘Men respecteert hem’

“Hij is oplossingsgericht en compromisbereid. Een echte pragmaticus”, omschrijft Van de Roer de afzwaaiend premier, die vanaf oktober officieel de nieuwe NAVO-chef wordt. Hij doelt onder meer op de Turkijedeal die Rutte wist te beklinken en op de recente verdeling van de posten binnen de EU. “Daar was hij tot het laatst bij betrokken.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Rutte werd een prominente gast in Brussel op het moment dat de Groot-Brittannië uit de EU stapte. “Men respecteerde hem, omdat hij het gat van de Britten opvulde”, aldus de diplomatiedeskundige. “Nederland bokste boven zijn gewicht en dat heeft hij heel slim gedaan. Hij kreeg respect daarvoor.”

Dat respect kreeg hij ook van de twee grote spelers in de Europese Unie: Frankrijk en Duitsland, ofwel: Emmanuel Macron en Olaf Scholz. “Rutte was achter hen de informele nummer drie. Hij zat altijd in de bubbel van de oplossing en als je daarin zit, doe je ertoe.”

Dick Schoof

Rutte geeft het stokje over aan Dick Schoof. Van de Roer vraagt zich af of hij net zoals Rutte in de bubbel van de oplossing gaat zitten. Wordt het een kwestie van doseren of zal Nederland allerlei eisen deponeren in Brussel? “Het wordt een moeilijk spel voor Nederland. De tone of voice is heel belangrijk.”

Van de Roer adviseert Schoof vooral pragmatisch te zijn en niet té veel te eisen of verlangen van Brussel. “Dan stel je je op als een verwend en zeurderig kind. Dat werkt niet in een gemeenschap van 27 landen.”

Schoof begint binnen de EU op nul, wat volgens Van de Roer hét nadeel is van onze aanstaand premier. Om een beeld te schetsen: Rutte pakte zo de telefoon op en belde even met Macron, met Scholz of met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. “Het blijft mensenwerk”, doelt Van de Roer op het belang van persoonlijke relaties binnen de EU.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Van de Roer hangt er nóg een nadeel aan Schoof: hij is een topambtenaar en is niet door het volk gekozen, in tegenstelling tot vele andere Europarlementariërs of politici in Brussel. De diplomatiedeskundige hoopt dat Schoof ondersteuning krijgt van ambtelijke adviseurs in Nederland, om de informatieachterstand bij te werken. Daar heeft Van de Roer vertrouwen in, maar werpt tegelijkertijd nog enkele kritische vragen op: “Hoe gaat hij om met de cameradruk, politieke druk en druk op het wereldtoneel?”

De poppetjes

Het zal in Brussel de komende twee dagen echt niet alleen maar over Rutte gaan. De oorlog in Oekraïne staat, al sinds de invasie, bij elke top hoog op de agenda. Daarnaast worden ook drie vacatures vervuld: voorzitter van de Europese Commissie, voorzitter van de Europese Raad en de functie van buitenlandchef.

Van de Roer denkt dat huidig Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voor een extra termijn gaat, maar ze moet daar nog wel voor lobbyen in het Europees Parlement om een meerderheid te vinden. “De opvolger van Charles Michel (voorzitter Europese Raad, red.) wordt de Portugees António Costa, een socialist. De buitenlandchef wordt Kaja Kallas, de Estse premier. Daarmee is geografisch, politiek en gender verenigd op het hoogste niveau.”

Van de Roer hoopt dat de Von der Leyen, Costa en Kallas beter gaan samenwerken en zorgen voor een nieuwe wind. “Dat is wel nodig. De samenwerking moet anders. Vergeet niet dat radicaalrechts dominant is.”

Lees ook:

Na 12 jaar neemt Mark Rutte met stille trom afscheid: ‘Ik ga dit allemaal missen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Minister Faber (PVV) wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I zullen het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder moeten vormgeven. De minister van Asiel (Marjolein…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer

Amerikaans Hooggerechtshof neemt geen definitief besluit over onschendbaarheid Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het…

Lees meer

Bedreigde loodgieter uit Vlaardingen mag terug naar huis, maar voor hoelang?

De sluiting van de woning van de Vlaardingse loodgieter aan de Gretha Hofstralaan wordt niet verlengd. Een woordvoerder van burgemeester Bert Wijbenga bevestigt berichtgeving van…

Lees meer

Organisaties kijken terug op ‘waardige’ slavernijherdenking

Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) vindt dat het een “mooie herdenking” was van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark….

Lees meer

Nederlandse puppysmokkelaar aangehouden in Duitsland: puppy’s in beslag genomen

In het oosten van Duitsland is zondagavond een Nederlandse automobilist staande gehouden om het smokkelen van zeven puppy’s, meldt de Duitse politie. De 40-jarige man…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat betekenen nieuwe wetten voor de economie?

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist…

Lees meer

Beursgenoteerde bedrijven betaalden recordbedrag aan rente

Beursgenoteerde bedrijven betaalden wereldwijd een recordbedrag aan rente afgelopen boekjaar. Bij elkaar betaalden ze 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder….

Lees meer

Van Zwol: coalitie moet zich niet te veel met kabinet bemoeien

Of het aankomende kabinet ‘extraparlementair’ wordt, hangt volgens oud-formateur Richard van Zwol af van het gedrag van de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Van Zwol: formatie was niet makkelijk, maar wel noodzakelijk

“Het was niet altijd makkelijk”, blikt afzwaaiend formateur Richard van Zwol terug op de formatie van het kabinet-Schoof. Maar hij noemt het “uiteindelijk wel noodzakelijk”…

Lees meer

Meerdere bewindslieden moesten zakelijke belangen opzij zetten

Een aantal bewindslieden had zakelijke belangen die zij moesten melden of opzij moesten zetten om minister te worden. Dat staat in het eindverslag van formateur…

Lees meer

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven over kabinet Schoof I: ‘Het kan zomaar tweeënhalfjaar duren voordat het valt’

Voormalig VVD-staatssecretaris Fred Teeven spreekt zijn vertrouwen uit in het aankomend kabinet Schoof I, maar verwacht niet dat zij de hele rit uitzitten. “Dit kabinet…

Lees meer