main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 juni 2024 — 13:37

Kabinet ziet ‘zorgelijke trend’ en trekt portemonnee voor extra Holocaust-onderwijs

Volgens het demissionaire kabinet is de kennis over de Tweede Wereldoorlog te gering. Daarom investeert het vanaf 2025 jaarlijks één miljoen extra in Holocaust-onderwijs. Het doel is om antisemitisme, de Holocaustontkenning en desinformatie aan te pakken, schrijft De Telegraaf.

Voorbeelden van antisemitisme in onze samenleving nemen toe, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Bijna de helft van alle meldingen van discriminatie, had een antisemitische aanleiding. Een jaar eerder was dat in 39 procent van de gevallen zo.

Kennis over Holocaust

Met kennis over de Holocaust is het niet al te best gesteld, blijkt uit onderzoek van herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Anne Frank Stichting. Sterker nog, de kennis neemt af. Voor het kabinet reden om hier extra in te investeren, onder de noemer Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie. “We zien een zorgelijke trend. Antisemitische incidenten nemen toe en antisemitische denkbeelden keren op een schokkende manier terug in onze samenleving”, reageert demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Zorg), die betrokken is bij dit plan, tegen de krant.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het extra geld dat beschikbaar wordt gesteld, wordt onder meer uitgegeven aan overzichtelijker en verbeterd lesmateriaal. Daarnaast dient het er ook toe docenten meer handvatten te geven om lastige vragen in de klas te behandelen en om desinformatie de kop in te drukken.

Holocaust-educatie

Holocaust-educatie is verplicht in Nederland, maar scholen krijgen de ruimte daar zelf invulling aan geven. Het kabinet hoopt echter te bewerkstelligen dat scholen (vaker) naar herinneringscentra en musea gaan, waar meer over de Holocaust wordt verteld.

Eddo Verdoner van Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, die het initiatief nam om Holocaust-educatie te verbeteren, is het ermee eens om meer bezoeken te brengen aan bijvoorbeeld Kamp Westerbork. “Jongeren zitten veel in algoritmes die desinformatie versterken, maar als je ze uit de klas trekt en naar Westerbork brengt, laat je ze zien waar het plaatsvond”, vertelt hij aan De Telegraaf.

Eén miljoen

Jaarlijks één miljoen erbij dus, voor Holocaust-educatie. De vraag rijst of dit genoeg is. “Wel als het gaat om lesmethodes ontwikkelen. Dan kom je een heel eind”, zegt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het gaat er vooral om dat onderwijzers niet met de mond vol tanden staan als ze kritiek krijgen vanuit de klas, wat tegenwoordig steeds vaker het geval is.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Dit is geen geschiedenis uit de oudheid”, gaat Harbers verder. “Mensen die het hebben meegemaakt leven nog. We weten tot wat voor gruwelen dit kan leiden, dus het is heel goed om daar meer aandacht aan te besteden op scholen en bij kinderen.”

Lees ook:

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Hij ontvangt:
  • Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven;
  • Producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika;
  • Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten;
  • Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.
Zondag 10.00 uur
Parkeerkrapte blijft ‘een gat in de markt’: ondergronds parkeren is booming

Parkeren in de stad in Nederland is voor veel mensen één grote irritatie. Dat heeft te maken met het toenemende aantal auto’s op de weg…

Lees meer

Wilders corrigeert Schoof: premier is absoluut niet de baas

Premier Dick Schoof “is absoluut niet de baas”, onderstreept PVV-leider Geert Wilders op X. Hij corrigeert Schoof, die dat wel had gesteld. Sinds het aantreden…

Lees meer

Krapte gevangenissen houdt aan ondanks maatregelen kabinet

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) neemt extra maatregelen tegen de krapte in gevangenissen, maar daarmee lost ze het cellentekort volgend jaar niet op. In…

Lees meer

Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer