main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 24 juni 2024 — 13:32

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij in het radioprogramma Sven op  1. Zo was hij vorige week bij de Universiteit van Amsterdam, waar hij met Joodse studenten sprak. “Zij hebben allemaal verhalen van scheldpartijen, intimidatie en misplaatste grappen. Dat is buitengewoonlijk pijnlijk.”

Antisemitisme is iets van alle tijden. De Britse en inmiddels overleden rabbijn Jonathan Sacks zei ooit dat Joden werden gehaat om hun religie. Erna was de reden tot haat gebaseerd op hun succes en weer later vanwege hun etniciteit of het hebben van een eigen staat. “Antisemitisme heeft zo’n lange historie en krijgt altijd weer een nieuw gezicht”, reageert Segers. “Er is altijd weer een nieuwe reden om Joden te haten.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Taboe doorbroken

Volgens Segers was antisemitisme of Jodenhaat na de Tweede Wereldoorlog “een tijdje taboe”. Daar is nu geen sprake meer van. “Het taboe is via Israël doorbroken. Het kwaad van het antisemitisme laat zijn smerige troon hier weer zien. We zien het in alle schaamteloosheid openbaard worden.”

Zijn we hiermee weer terug bij af, terug in de jaren 30?  “Het is het zelfde probleem in een nieuwe tijd, in een nieuwe gedaante”, antwoordt de oud-politicus. “De oorsprong is een haat tegen een minderheid die irrationeel, bizar en misplaatst is en iedere keer zijn kop weer opsteekt. Het is altijd door moedige mensen bestreden en moet nu ook door moedige mensen bestreden worden.”

Falen van de rechtsstaat

Veel mensen spreken zich ook uit tegen antisemitisme, maar wanneer zij dit doen, worden zij vaak met de dood bedreigd.  “Als je hen niet de vrijheid kan bieden, faal je als rechtsstaat. Dan faal je als vrije samenleving”, is Segers van mening.

Luister de uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

De voormalig CU-leider gaat verder: “Jouw en mijn vrijheid om te spreken en te zijn wie wij zijn, om te geloven of niet te geloven, om je hart te luchten, die vrijheid staat het op spel als de vrijheid van deze mensen wordt aangetast.”

Mr. Visserlezing

Dit alles haalt Segers morgen ook aan tijdens de jaarlijkse Mr. Visserlezing, waar hij het woord krijgt. Met zijn toespraak hoopt hij mensen te overtuigen de ander “uit de vijandigheid te halen”.

Dat begint bij jezelf, zegt Segers. “We redden het alleen als het is geworteld in een persoonlijke overtuiging dat we, met alle verschillen die wij in het land hebben, in vrede met elkaar samenleven. Dat kan alleen als de vrijheden die jij hebt, exact hetzelfde zijn als de persoon met wie jij het volledig oneens bent.”

Lees ook:

Stolpersteine uit stoep in Dordrecht gewrikt: ‘Jodenhaat in de puurste vorm’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer