main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
14 juni 2024 — 19:16

Marjolein Faber (PVV) nog steeds kandidaat migratieminister

PVV’er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de vier coalitiepartijen. De beoogde minister-president Dick Schoof wilde alleen kwijt dat het een “nuttig gesprek” was, de partijleiders onthielden zich van commentaar.

Het spoedoverleg werd ingelast nadat VVD-leider Dilan Yeşilgöz zich vrijdagochtend kritisch had uitgelaten over de kandidatuur van het PVV-Kamerlid. Faber wordt de opvolger van Gidi Markuszower, die donderdag opzij is geschoven als ministerskandidaat na een screening door de AIVD.

Maandag tot en met woensdag ontvangt Van Zwol alle kandidaat-bewindspersonen die officieel zijn voorgedragen. Op het door het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie gedeelde overzicht ontbrak vrijdagochtend de naam van Faber. Na het overleg zegt de formateur dat ook zij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hij vindt de politica een geschikte kandidaat voor de post en zegt dat ze ook door de AIVD-screening is gekomen.

Faber reageerde na het crisisoverleg op de commotie over haar uitspraken. Ze zei daar begrip voor te hebben. “Als lid van het kabinet zal ik mij natuurlijk uiten binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring”, schreef ze op X.

‘Rustiger in de media uiten’

Tijdens het overleg met de fractieleiders is het ook gegaan over de manier waarop ze hun bedenkingen en ongenoegen aan elkaar bekendmaken. Van Zwol zegt dat zij zich voortaan “rustiger in de media zullen uiten”. Dat voornemen is tijdens de formatie wel vaker uitgesproken. Toch bleven de onderhandelende partijen elkaar bekritiseren via (sociale) media. De formateur benadrukt meermaals dat hij de “rust en orde” wil bewaren. De onderhandelaars hebben volgens hem geen woorden teruggenomen tijdens het gesprek.

Het is nooit eerder vertoond dat de naam van een kandidaat-minister bekend is, en die vervolgens na een screening afvalt. Eveneens zeer ongebruikelijk is dat een coalitiepartij openlijk vraagtekens stelt bij een kandidaat-bewindspersoon, zoals de VVD deed bij Faber. “Het komt echt elke formatie wel voor dat een of meer van de kandidaten in het bijzonder in de schijnwerpers worden gezet”, zegt Van Zwol echter bagatelliserend.

Vicepremier PVV onbekend

Wie vicepremier wordt namens de PVV is nog niet bekend. Daar is volgens Van Zwol niet over gesproken. PVV-leider Geert Wilders zal die naam uiterlijk maandag bekendmaken.

Het besluit dat Markuszower geen minister kon worden, heeft Wilders donderdag samen met Van Zwol genomen, zegt de formateur.

Lees ook:

Wie is Marjolein Faber, de beoogd PVV-minister Asiel en Migratie? ‘Een vertrouweling van Wilders’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Na tientallen ontmoetingen met de undercoveragenten wordt Ramazan steeds loslippiger. Zal hij eindelijk iets loslaten over de gestolen diamanten? Een grote stroomstoring dreigt roet in het eten te gooien.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel ontmoeten Marechaussee Jur die naar het Spaanse Valencia vliegt om August aan te houden: lukt het deze keer wel om het brein achter de tralies te krijgen?

Luister nu naar de podcast!

Oekraïense president Zelenski op EU-top: geen tijd te verliezen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat de EU-landen opschieten om beloofde hulp ook echt te leveren. “We hebben geen tijd te verliezen, want we…

Lees meer

Ruttes laatste boodschap aan EU-leiders: hou de boel bij elkaar

Scheidend premier Mark Rutte gaat de andere EU-leiders op het hart drukken de Europese Unie niet te laten verdelen. “Houd de zaak goed bij elkaar”,…

Lees meer

Amsterdam wil meer parkeervergunningen voor onderwijs en zorg

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt dat er meer parkeervergunningen moeten komen voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook voor de politie zouden nieuwe…

Lees meer

Ook donderdag lokaal tropisch weer, maar vanaf vrijdag wordt het een stuk minder warm

In het Groningse Nieuw Beerta bereikte de temperatuur donderdagmiddag een tropische waarde van 30,2 graden. Daarmee is de tweede lokale tropische dag van het jaar…

Lees meer

Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: ‘Verstandig als Rutte niet naar NAVO-top gaat’

Mark Rutte treedt in oktober aan als secretaris-generaal van de NAVO, maar de aanstaande NAVO-top in Washington D.C. in juli kan hij beter overslaan. Dat…

Lees meer

Als sportinstructeur of reisadviseur heb je binnen no-time een baan: ‘We zijn een welvarend land’

Het personeelstekort in Nederland neemt iets af, maar de banen liggen nog altijd voor het oprapen. Volgens het UWV biedt de arbeidsmarkt volop kansen voor…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer