main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 juni 2024 — 10:08

Ali B doet in zedenzaak zijn verhaal: ‘Kreeg nooit signaal dat zij niets wilden’

Ali B doet vandaag in de rechtbank in Haarlem zijn verhaal. Hij wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen, onder wie een ex-kandidaat van The Voice of Holland en zangeres Ellen ten Damme. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor twee verkrachtingen in 2014 en 2018 en twee aanrandingen in 2018.

De zaak tegen Ali B in zijn tijd als coach bij The Voice of Holland loopt al geruime tijd. Sindsdien heeft de rapper nooit van zich laten horen, tot vandaag. Strafrechtadvocaat Jilles Roelse vindt het verstandig dat Ali B al die tijd de kaken op elkaar hield. “Het is veel beter als je verklaart ten overstaan van de rechters”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Super gecompliceerd’

Roelse verwacht dat Ali B heel veel vragen krijgt van de rechters. “Dit soort zaken zijn altijd super gecompliceerd.” Het is immers enerzijds de aangifte van het slachtoffer en anderzijds de verklaring van de verdachte, die vaak ontkent. “Het zit heel erg in de bewijzen. Dus de rechters pellen af hoe sterk de aangifte is. Dat doen ze ook bij de verklaring van de verdachte.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Naast het toetsen van de verklaringen van beide partijen, zullen de rechters – vanwege de complexiteit van de zaak – ook kijken naar het bewijs eromheen. Bijvoorbeeld door te kijken naar appverkeer tussen de verdachte en het slachtoffer. “Het is een lastige zoektocht voor de rechters.”

‘Totaal andere beleving’

Voordat Ali B de rechtbank in liep, werd hij opgewacht door allerlei media. Hij zegt “nooit een signaal te hebben gekregen dat de vrouwen niets wilden” en dat hij het “pijnlijk” vindt, maar ook dat hij en de vrouwen een “totaal andere beleving” hebben.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Tekst gaat verder onder video.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door RTLBoulevard (@rtlboulevard)

Andere beleving of niet, het OM ziet het als verwijtend dat Ali B gebruikmaakte van zijn positie als bekende Nederlander. Daarnaast was hij ook nog eens de coach van het slachtoffer, dat het uiteindelijk zelfs tot de finale schopte. “Daar gaat het Openbaar Ministerie veel vragen over stellen”, zegt Roelse.

‘Leugens’

Tegenover de rechter verklaart Ali B het moeilijk te vinden zich alles goed te herinneren. “Voor mij klinkt het gewoon als een verzinsel, en daar moet ik dan op reageren.” Ook sprak de artiest over “leugens” van BOOS-presentator Tim Hofman. “Op basis van zijn leugens werd ik uitgemaakt voor een beest en een seksueel roofdier. Collega’s en vrienden gingen er ook blind in geloven en willen niet meer met mij geassocieerd worden. Alsof ik een besmettelijke ziekte was.”

Ali B zou tijdens een schrijverskamp in augustus 2018 in Heiloo een vrouw hebben aangerand en verkracht. De rapper zou eerst zijn hand in de legging van de vrouw hebben gestoken, om vervolgens over haar onderbroek te hebben gewreven. De verkrachting zou later zijn gebeurd, toen de vrouw orale seks had met een andere artiest, Ronnie Flex. Ali B zou de slaapkamer zijn binnengelopen en onverwachts zijn vingers bij de vrouw hebben binnengebracht. Ali B ontkent zowel deze aanranding als verkrachting en zet dit kracht bij met de woorden dat de vrouw “aan iedereen iets anders heeft verteld”.

Ali B kan zich ook niet vinden in de verklaring van Ellen ten Damme, die zegt dat Ali B haar verkracht heeft. “Verzonnen is heel hard, maar ik kan niet tot een andere conclusie komen”, luidt de reactie van de rapper. Ali B bevestigd wel dat er tussen hem en Ten Damme al jaren “iets stiekems” bestond.

‘Suïcidale gedachtes’

De afgelopen twee jaar hebben er flink ingehakt bij Ali B. Hij zegt dat hij soms werd overvallen door suïcidale gedachtes. “De dood leek warmer dan het leven. Ik dacht: misschien is het beter voor mijn familie dat ik niet meer besta.”

Strafeis

De inhoudelijke behandeling van de zedenzaak duurt twee dagen. De strafeis tegen Ali B wordt woensdagmiddag verwacht. De uitspraak van de rechter wordt nog veel later verwacht.

Lees ook:

Republikeinen geven heksenjacht op Nancy Pelosi niet op: is zij schuldig aan gebrekkige beveiliging tijdens Capitoolbestorming?

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur
Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer