main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2024 — 11:13

NSC en BBB positief over plaatsnemen in EVP-fractie: ‘Op papier zijn wij binnen’

Zowel Nieuw Sociaal Contract als de BoerBurgerBeweging hebben goede verwachtingen dat zij straks onderdeel zijn van de EVP-fractie in het Europees Parlement. Dat zeggen de Europarlementariërs Dirk Gotink (NSC) en Sander Smit (BBB) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Nu de zetels elders in Europa ook zijn geteld, heeft NSC officieel één zetel binnen. Het betekent dat de lijsttrekker bij de Europese verkiezingen Dirk Gotink een stoeltje verovert in het Europees Parlement. “Ik ben er heel trots op. We hebben een stap naar Europa gezet en voor Nieuw Sociaal Contract is dat historisch.”

‘Op papier binnen’

In het Europees Parlement schaart NSC zich graag bij de EVP-fractie. Daar heeft Gotink afgelopen tijd veel gespreken over gevoerd met delegatieleiders. “Ze zien ons graag komen. Gisteren werden wij meegeteld in de voorlopige uitslag voor de EVP. Op papier zijn wij binnen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Op papier is nog niet officieel. Het definitieve besluit valt pas over twee weken tijdens de fractievergadering. “Dan vraag ik: mag ik erbij komen?”, aldus Gotink. Vervolgens vindt een stemming plaats en krijgt de NSC’er de uitslag te horen.

‘Constructief gesprek’

Wie ook positief gesteld is over deelnemen in de EVP-fractie is Sander Smit van BBB. “We zijn daar vanaf het begin heel open over geweest. Wij willen bij die centrumrechtse EVP-fractie, het grootste blok.” In dat blok ziet Smit een breed scala aan nationale partijen. “Je hebt een links groenere vleugel en een rechts conservatievere vleugel. Wij zitten meer in de sociaal-conservatieve vleugel. Wij voelen ons daar goed thuis.”

Tekst gaat verder onder video

Een zittende partij uit het land van de nieuwkomers moet een advies uitbrengen waarop de andere partijen zich ook baseren. Het CDA zal dus met een aanbeveling moeten komen voor de twee kandidaat-partijen.

Smit het er vertrouwen in dat de BBB straks ook onderdeel is van de EVP-fractie. “We hebben een constructief gesprek gehad. Ik heb ook contact gehad met collega’s van het CDA, die daar van oudsher deel van uitmaken.”

Lees ook:

Europa wordt wakker na verkiezingsdag: ‘De ruk naar rechts is niet te ontkennen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer