Kwartetten met het kabinet: op deze ministersposten azen de partijen
Beoogd premier Dick Schoof schuift donderdag aan bij de formateur en de vier fractievoorzitters van de formerende partijen. Het doel: verkennen wie op welke ministerspost terecht moet komen. Wordt het kwartetten of een verhitte discussie?
Het is gebruikelijk dat de winnaar van de verkiezingen de premier levert. In een extraparlementair kabinet is dit niet per se vanzelfsprekend. Schoof zei eerder al een premier voor alle Nederlanders te willen zijn. Wie hem naar naar voren heeft geschoven is niet duidelijk, maar de voormalig PvdA’er is niet als PVV’er geplaatst in het kabinet. Een onafhankelijke buitenstaander dus.
De hamvraag is wie welke ministers- en staatssecretarisposten de partijen mogen invullen. In het vorige kabinet zaten twintig ministers en negen staatssecretarissen. Een behoorlijk aantal. De PVV kent alleen partijleider Geert Wilders als lid. Daar komt bovenop dat de meeste van zijn opties al in de Kamer zitten. Hij zal dus goed moeten rondkijken wie hij überhaupt namens zijn partij zal gaan afvaardigen. Het doel is sowieso om een groot deel van de bewindspersonen buiten de politiek te selecteren.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Wie draagt het koffertje op Prinsjesdag?
Gebruikelijk is dat de tweede partij, in dit geval de VVD, de post op Financiën krijgt. Het kan echter zo zijn dat de PVV hierop aast, omdat premier Schoof niet namens de PVV plaatsneemt, maar als partijloos persoon. Voormalig Defensieminister Henk Kamp (VVD) zegt tegen het Parool dat hij verwacht dat Financiën gewoon naar de VVD gaat.
Een andere gegadigde voor de post van Financiën is Eddy van Hijum. Het Kamerlid zit nu voor NSC in de Kamer en was eerder actief voor het CDA. NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ze er nog niets inhoudelijks over kan en mag zeggen. Voor de BBB zou Mona Keijzer graag de portefeuille van Economische Zaken willen.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Asiel en Migratie
De meeste ogen zijn waarschijnlijk gericht op Asiel en Migratie. Dit is immers het thema waar kabinet Rutte IV over is gevallen. Het zou heel goed kunnen zijn dat zowel VVD, als NSC en BBB hun handen niet aan dit dossier willen branden. De afgelopen jaren trok de VVD op dit onderwerp aan de touwtjes. VVD-leider Dilan Yeşilgöz lijkt de boot af te houden en vindt dat Wilders een bewindspersoon moet afvaardigen op dit onderwerp, vertelde ze eerder al in Op1.
Van Vroonhoven benadrukt dat op dit moment een groot onderdeel van de formatie afspeelt. “Het is heel erg nadenken over de inhoudelijke punten. Waar sta je als partij voor en via welke bewindspersonen en departementen wil je dat gaan uitdragen.”
Lees ook:
Voorzitter LTO Nederland verheugd met premier in spe Dick Schoof: ‘Snakken naar nieuwe aanpak’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer