main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 29 mei 2024 — 13:36

Volt pleit voor een Europese parlementaire democratie met Europees leger: ‘Voor onze eigen veiligheid’

Als het aan Volt ligt, komt er een Europese parlementaire democratie. Want dat is de manier om de problemen in Europa sneller en beter aan te pakken, zegt Volt-lijsttrekker in Europa Reinier van Lanschot in het radioprogramma Sven op 1.

“Wij willen een Europese parlementaire democratie”, vertelt Van Lanschot. Dat is volgens hem nodig om twee grote problemen in Europa aan te vliegen: veiligheid en economie. “Het lukt ons niet om daar snel genoeg op te reageren en het lukt ons niet om dat te doen met voldoende democratische legitimiteit. Die twee dingen kun je allebei aanpakken met een Europese parlementaire democratie.”

Europees staatshoofd

Bij de Europese parlementaire democratie hoort volgens Volt ook een Europees staatshoofd, al zal die meer in een symbolische rol fungeren. Daarnaast wil Volt ook een Europese regering met een Europese minister-president.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Dat er dan ‘geen Nederland’ meer zou zijn vindt Van Lanschot een “valse tegenstelling”. De Europees minister-president staat dan weliswaar boven de koning, maar “dan heb je nog steeds het Europese staatshoofd en het Nederlandse staatshoofd”. Die twee kunnen volgens Van Lanschot naast elkaar bestaan, omdat het “vooral een symbolische rol is”.

Europees leger

Van Lanschot maakt zich grote zorgen over de veiligheid van Europa en met hem vele anderen. Als het op defensie aankomt, zag Van Lanschot in Europa afgelopen jaren een kentering. “Men zei dat Europese defensie een brug te ver was. Vijf jaar later, door de verschrikkelijke inval van Vladimir Poetin in Oekraïne, is het sentiment in Europa gedraaid.”

Luister de uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Volgens de Volt-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen vindt 77 procent van de Europeanen dat meer Europese defensiesamenwerking moet plaatsvinden. Als het aan Volt ligt, wordt op de lange termijn een Europees leger opgetuigd. “Onze veiligheid is het meest urgente probleem dat wij hebben.”

Lees ook:

Volt groot voorstander van Europees leger, SGP gruwelt ervan: ‘Brussel moet dit niet bepalen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer