main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 mei 2024 — 07:15

Sektemeldpunt terug van weggeweest: stichting Fier opent nieuw platform in 2025

Slachtoffers van sektes en hun families kunnen volgend jaar terecht bij een nieuw platform. In opdracht van demissionair minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind lanceert stichting Fier medio 2025 een site waar ze laagdrempelig en anoniem via chat terecht kunnen bij professionals. Het gaat vooralsnog om een pilot van 2,5 jaar, bevestigt Frank Noteboom, directeur van het kennis- en innovatiecentrum Fier, aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL. 

Elke week komen er nieuwe sekteslachtoffers bij. Familie en vrienden worden ongerust: krijg ik mijn kind, mijn vriend of partner hier nog uit? Volgens experts is het voor slachtoffers moeilijker om naar de politie te stappen dan naar een meldpunt. Daarom pleiten partijen zoals de VVD en de SP al langer voor de terugkeer van het sektemeldpunt dat in 2020 plots werd wegbezuinigd. Slachtoffers en familieleden kunnen daardoor al vier jaar lang nergens terecht.

Vanaf medio 2025 komt daar verandering in. “Het belangrijkste is dat mensen hun verhaal bij ons kwijt kunnen, anoniem en laagdrempelig”, vertelt Noteboom van Fier. “Een team van professionals staat klaar om alle vragen te beantwoorden, ook in de nachtelijke uren. We kunnen slachtoffers doorverwijzen naar de juiste hulp en bescherming. Uiteindelijk maken ze zelf de keuze of ze de stap zetten richting politie en opsporing. Wij kunnen hen daarin begeleiden, maar de regie ligt bij de melder.”

Luister Het Misdaadbureau nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Onder de radar

Door het verdwijnen van het vroegere meldpunt Sektesignaal is er steeds minder zicht op welke sektes actief zijn in ons land. Daarom juicht ook Jan van Winden, sektespecialist bij de politie, toe dat er een nieuw platform komt. “We hebben dit een tijdje niet goed georganiseerd in Nederland. Het zou goed kunnen dat het aantal sektarische groepen is toegenomen, omdat het makkelijker is geworden om je hier te vestigen of lang onder de radar te blijven”, vertelt Van Winden. “De politie is zeker niet altijd als eerste aan zet. Dit kan juist heel goed georganiseerd worden bij een externe instantie en die is vaak ook laagdrempeliger. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er een goede samenwerking is met de politie.”

Directeur Frank Noteboom van Fier benadrukt dat individuele casussen nooit zonder toestemming gedeeld worden, maar dat ze in de komende maanden wel uitzoeken hoe de samenwerking met de politie en het OM eruit kan zien. “We gaan uiteindelijk beter snappen waar sektes zich in Nederland bevinden en wat de laatste trends en ontwikkelingen zijn. Hoe kunnen we dat terugleggen bij het OM en bij de politie, zodat zij ook snappen wat er speelt? We nemen de komende maanden de tijd om dit goed af te bakenen en de samenwerkingen te zoeken die nodig zijn.”

Welke sektes zijn actief in Nederland? En hoe gevaarlijk zijn ze? Sekte-expert en exit-counsellor Arjan van Dijk schuift vrijdagavond om 19.00 uur aan op NPO Radio 1 in Het Misdaadbureau, net als Peter Withag, een wijkagent die een meisje uit een sekte bevrijdde.  

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Hij ontvangt:
  • Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven;
  • Producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika;
  • Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten;
  • Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.
Zondag 10.00 uur
Parkeerkrapte blijft ‘een gat in de markt’: ondergronds parkeren is booming

Parkeren in de stad in Nederland is voor veel mensen één grote irritatie. Dat heeft te maken met het toenemende aantal auto’s op de weg…

Lees meer

Wilders corrigeert Schoof: premier is absoluut niet de baas

Premier Dick Schoof “is absoluut niet de baas”, onderstreept PVV-leider Geert Wilders op X. Hij corrigeert Schoof, die dat wel had gesteld. Sinds het aantreden…

Lees meer

Krapte gevangenissen houdt aan ondanks maatregelen kabinet

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) neemt extra maatregelen tegen de krapte in gevangenissen, maar daarmee lost ze het cellentekort volgend jaar niet op. In…

Lees meer

Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer