main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 mei 2024 — 13:04

Klimaatregels maken het jonge marktverkopers moeilijk: ‘Elektrisch rijden betekent het einde van mijn zaak’

De verkoop van pondjes kaas, gebakken vis of plantenstekjes weegt niet op tegen de kosten die marktkooplui de komende jaren moeten gaan maken. Door het klimaatakkoord uit 2018 moeten ze elektrisch gaan rijden en dat is financieel gezien voor de meeste jonge ondernemers, die op de markt hun waar verkopen, niet haalbaar. 

Circa 30 tot 40 van de grootste gemeenten in Nederland voeren per 1 januari 2025 al een zero-emissiezone in. Alleen nul-emissie vracht- en bestelauto’s mogen vanaf dan deze zone binnenrijden. Gemeenten hebben tot 2030 de tijd om te bepalen wanneer deze zone in gaat, maar dat de zone er gaat komen, dat staat vast. Het is een doemscenario voor veel ondernemers in de binnensteden en dus ook voor marktkooplui die vaak in enorme vrachtwagens hun waar naar de steden brengen.

De Amsterdamse visverkoper Vincent Koelewijn vat de toekomst van zijn zaak in Stand van Nederland: Generatie Next nuchter samen: “Het heeft nogal wat voeten in de aarde.” Achter zijn marktkraam staat een enorme vrachtwagen waarin hij vis gekoeld bewaart. “Dit is vers van de afslag gehaald deze ochtend”, aldus Koelewijn als hij een enorme vis aansnijdt. De vrachtwagen rijdt op diesel en wil Koelewijn zijn zaken voortzetten, dan zal hij die moeten inruilen voor een elektrische. Koelewijn ziet dat somber in. Elektrische vrachtwagens hebben nog lang niet de range die hij op een dag makkelijk moet kunnen afleggen van de afslag naar de markt. “De technologie is er simpelweg nog niet.”

Financiële strop

Plantenverkoper Peter Giesbergen ziet het nog minder rooskleurig in. Hij verkoopt wekelijks zijn plantenstekjes op de markt in Utrecht. Vanaf volgend jaar moet hij zijn dieselvrachtwagen hebben ingewisseld voor een schonere variant. “Ik hoop dat we daar tot 2030 mee kunnen rijden en eventueel nog langer. Als we dan over moeten naar elektrisch, dan wordt het onbetaalbaar, dat betekent het einde van mijn zaak.” Giesbergen maakt een kort rekensommetje om die uitspraak te ondersteunen: “De investering in zo’n wagen loopt al gauw op tot vier ton en daar komt nog onderhoud bovenop en dat loopt ook in de tonnen. Dat risico is veel te groot en dat ziet de bank ook, die gaat ons dus hier geen lening voor geven.”

Portemonnee

En Giesbergen is niet de enige die deze financiële strop ziet naderen. Veel andere ondernemers zien het einde van hun bedrijf dichterbij komen door de strenge klimaatregels. Betekent dit dan het einde van de markt zoals we die kennen? Veel mensen zullen dat in hun portemonnee gaan voelen, want uit een enquête blijkt dat 44 procent van de millennials de markt bezoekt voor de aantrekkelijke prijzen. Vaak is fruit, groente en vis net iets goedkoper op de markt dan in de supermarkt. Daarnaast zegt 37 procent zijn of haar boodschappen op de markt te doen vanwege de betere kwaliteit van de producten en zeker 17 procent komt naar de markt voor de gezelligheid.

Het aantal Nederlandse markten neemt af, vanwege onzekerheid over vergunningen en zero-emissiezones. ‘Stand van Nederland’ spreekt met ondernemende millennials. Zaterdag 22.00 uur op NPO 2.

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer

Minister Harbers reageert op kritiek Arib: ‘Omwonenden Schiphol hebben niks aan papieren werkelijkheid’

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft zijn plannen voor Schiphol bijgeschaafd, enkel zodat ze in Brussel worden goedgekeurd. Dat zegt hij in het…

Lees meer

Domper voor vakantieganger: je vliegticket wordt waarschijnlijk duurder

Een flinke financiële tegenvaller voor vakantiegangers, die de prijzen voor vliegtickets komende tijd mogelijk zien stijgen. Dat heeft te maken met de uitbreiding van Schiphol,…

Lees meer