main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2024 — 09:12

Volt-leider Dassen wil niet zeggen of hij het beoogde kabinet extreemrechts blijft noemen

Volt-leider Laurens Dassen wil nog niet zeggen of hij vandaag in het debat over het hoofdlijnenakkoord zal spreken over een extreemrechts kabinet. Vorige week werd hij daarvoor op de vingers getikt door Kamervoorzitter Martin Bosma.

Bosma vindt niet dat partijen of leden in de Tweede Kamer extreemrechts mogen worden genoemd. “Ik vind dat een nazi-vergelijking”, zei hij donderdag in een debat, nadat hij Dassen had onderbroken. “Ik vind niet dat we leden of partijen van de Staten-Generaal voor extreemrechts moeten gaan uitmaken”, aldus de Kamervoorzitter.

Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) maakte daarop een punt van orde. “Ik vind dat u hier over de schreef gaat”, zei Klaver over Bosma. “Ik vind het echt ongepast dat u collega Dassen op deze manier aanspreekt. De wijze waarop wij hier politieke partijen benoemen, mogen we echt zelf weten.” Ook andere Kamerleden, waaronder Jan Paternotte (D66) en Derk Boswijk (CDA), vonden dat Bosma Dassen niet had mogen onderbreken.

Of Dassen vandaag in het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB het beoogde nieuwe kabinet opnieuw extreemrechts zal noemen, houdt hij nog even voor zich. “Maar de PVV is een extreemrechtse partij. VVD en NSC maken normaal wat niet normaal zou moeten worden. Dat moet altijd worden benoemd”, zegt Dassen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Keiharde oppositie’

Dassen gaat naar eigen zeggen ‘keiharde oppositie’ voeren. “Dit hele akkoord ademt dat we een land worden dat steeds meer naar binnen gekeerd is. En dat in de tijd met een oorlog op ons continent en klimaatverandering”, verzucht hij. “Dan zou je juist verwachten dat we Nederland groot blijven maken zoals we dat hebben gedaan, met open vizier.”

Hij vindt het “schokkend” dat de vier partijen “minder in Europa willen doen” en in Brussel “harder met de vuist op tafel willen slaan”. Volgens hem leidt die houding tot minder Europese samenwerking. “Dat verzwakt uiteindelijk de positie van Nederland.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Volgens de Volt-leider wordt de rekening voor de plannen neergelegd bij toekomstige generaties. “Er wordt bezuinigd op onderwijs en op innovaties, waardoor we het verdienvermogen van Nederland gaan verzwakken. Dat zijn zorgwekkende punten.”

Vuur aan schenen VVD en NSC

Parlementair journalist van EW Magazine Victor Pak, te gast in Goedemorgen Nederland, denkt dat Dassen de term ‘extreemrechts’ blijft bezigen. “Bosma wilde dat niet, hij vond het niet oké. Hij greep in tijdens het debat en daar ontstond meteen discussie over”, weet Pak. “Kamerleden vinden dat ze vrij zijn om een label als extreemrechts op een partij als de PVV te plakken. Dat moet volgens hen de vrijheid zijn die er is in de Tweede Kamer.”

Hij denkt dat partijen vandaag VVD en NSC aanvallen op de samenwerking met de PVV. “Partijen zullen ze aanwrijven dat ze extreemrechts aan de macht brengen.” Maar het debat zal vandaag ook gaan over de inhoud van het hoofdlijnenakkoord, denkt Pak. “Gisteravond verscheen de doorrekening van dit akkoord, waardoor je weet wat het concreet voor burgers gaat betekenen.”

Zorgvraagstuk

Zo zal er worden gesproken over de zorg. “Zo’n maatregel als de halvering van het eigen risico, wordt groot verkocht door de partijen. Maar op de grote lijn, bijvoorbeeld als het gaat om wat te doen met een samenleving waarin steeds meer ouderen komen die zorg nodig hebben, wordt geen antwoord gegeven in dit akkoord. Partijen als GroenLinks-PvdA en SP kunnen daar fikse kritiek op leveren.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Dat doet vooral de PVV pijn. “De PVV was natuurlijk altijd de partij die pal voor de zorg stond, die daar meer aan wilde uitgeven. Maar dat valt nu heel erg tegen.”

‘Chemie heel beperkt’

Volgens Pak laat het hoofdlijnenakkoord zien dat de PVV, VVD, NSC en BBB een verstandshuwelijk hebben gesloten. “Je ziet er heel erg in terug dat iedere partij er voor zichzelf heeft gezeten en dat de onderlinge chemie heel beperkt is. Vandaar dat er een overkoepelende visie ontbreekt over waar de maatschappij naartoe moet. Reken er maar op dat ook dat terugkomt in het debat.”

Lees ook: 

Wordt Wilders alsnog premier? ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur

Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Hij ontvangt:
  • Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven;
  • Producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika;
  • Amerikanist en VVD-senator Koen Petersen, blikt vooruit op het debat tussen running mates Tim ‘Coach’ Walz (Democraten) en JD Vance (Republikeinen);
  • Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.
Zondag 10.00 uur
Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer