main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2024 — 10:36

Verdachten die staatsgreep wilden plegen in Duitsland voor de rechter: ‘Ze wilden echt geweld gebruiken’

In Frankfurt staan dinsdag negen aanvoerders van de rechtsextremistische Reichsbürgerbeweging terecht voor het beramen van een staatsgreep. Het is een volgende fase in een omvangrijk proces over vergevorderde plannen om de Duitse regering met geweld omver te werpen.

In december 2022 vonden tal van arrestaties plaats door heel Duitsland. “Het was één van de grootste Duitse antiterreuroperaties”, zegt Duitslandcorrespondent voor EW Magazine Guy Hoeks in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze wilden de Bondsdag bestormen en de regering omverwerpen. Een hele serieuze zaak.”

Vanwege de omvang van de zaak is deze verdeeld over drie gerechtshoven in Stuttgart, München en Frankfurt. In Frankfurt moeten de negen belangrijkste mensen achter het voorbereiden van de staatsgreep dinsdag voorkomen, waaronder Heinrich XIII. “Hij had ex-Bundeswehr commando’s geronseld om deze daad uit te voeren”, vertelt Hoeks.

Wapendepots

“In Nederland heb je ook een groeiende groep mensen die zich afzetten tegen de democratie”, ziet Hoeks. “Maar leden van de Reichsbürgerbeweging verlangen echt terug naar het oude Duitse Keizerrijk van 1871. Dat is het grote verschil. Ze wilden echt geweld gebruiken. In Zuid-Duitsland waren zelfs wapendepots.”

Hoeks verwacht dat de negen verdachten in eerste instantie niet veel zullen gaan zeggen. “Het is het begin van een strafproces dat jaren kan duren. Veel Duitsers rekenen daar ook op.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Fundamenteel gevaar voor de samenleving’

In Nederland is ook een groeiende groep zogenaamde soevereinen. “Ze leven in totaal isolement en nemen alleen nog maar specifieke informatie tot zich”, vertelt directeur Politie Zaken HCSS Han ten Broeke. “De democratie wijzen ze af. Daar kunnen we onze schouders niet meer voor ophalen. Ze zijn een fundamenteel gevaar voor de samenleving.”

Korpschef van de Nationale Politie Janny Knol benadrukt dat wat in Nederland gebeurt van een andere orde is dan de Duitse zaak. “Geweld zien wij in mindere mate.” Wel ziet ze dat deze groep zich radicaal afzet tegen de overheid. “Ze willen geen belastingaangifte doen, zich uitschrijven en terugtrekken. En gezag wordt niet geaccepteerd.”

Lees ook:

Zorgen om groeiende groep soevereinen in Nederland, maar wie zijn zij eigenlijk? ‘Vuurwapengeweld zit erin gebakken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer