main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (rechts), de Israëlische defensieminister Yoav Gallant (links) en drie Hamasleiders.
20 mei 2024 — 15:28

Aanklager ICC vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en Hamas-top

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) Karim Khan vraagt om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal “gegronde redenen” te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, net als de Hamasleiders.

Volgens Khan zijn Netanyahu en Gallant verantwoordelijk voor de uithongering van burgers, het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking en het opzettelijk doden van mensen. Volgens Khan was er een plan “om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken” om Hamas uit te schakelen, de gijzelaars terug te krijgen en om burgerbevolking van Gaza “collectief te straffen”.

De aanvragen voor de arrestatiebevelen tegen Hamas richten zich op de leider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim al Masri en het hoofd van het politieke bureau Ismail Haniyeh. Volgens Khan hebben zij zich onder meer schuldig gemaakt aan uitroeiing, moord, verkrachting, ontvoering en marteling als oorlogsmisdaden en als misdaden tegen de menselijkheid. Khan spreekt over een “wijdverbreide en systematische aanval op de burgerbevolking van Israël door Hamas en andere groeperingen”.

Onderzoek

De aanklager van het ICC opende in 2021 een onderzoek naar Israël, Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen om mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Khan zei dat het onderzoek zich uitbreidde “naar de escalatie van de vijandelijkheden en het geweld sinds de aanslagen op 7 oktober 2023”.

Israël is zelf niet aangesloten bij het ICC. Als het arrestatiebevel tegen Netanyahu wordt toegekend, betekent dit technisch gezien dat de 124 lidstaten van het ICC verplicht zijn om Netanyahu te arresteren als hij daarheen reist. Hoewel een arrestatiebevel het reizen voor Netanyahu kan bemoeilijken, heeft het hof niet de macht om een arrestatie af te dwingen bij de leden, en moet het erop vertrouwen dat de lidstaten daaraan meewerken.

Het ICC, dat in 2002 is geopend, is ’s werelds enige onafhankelijke rechtbank die is opgericht om ernstige misdaden als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te onderzoeken.

Israëlische ministers woedend

In Israël is woedend gereageerd op het nieuws dat de aanklager van het Internationaal Strafhof heeft gevraagd om arrestatiebevelen tegen Netanyahu en defensieminister Gallant. De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, spreekt van “een misdaad van historische proporties”.

“Het trekken van parallellen tussen de leiders van een democratisch land dat vastbesloten is zichzelf te verdedigen tegen verachtelijke terreur en de leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie (Hamas) is een verdraaiing van gerechtigheid en een flagrant moreel bankroet”, aldus Gantz.

De Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich noemt het verzoek van de aanklager een teken van “hypocrisie en Jodenhaat”. “Arrestatiebevelen tegen hen zijn arrestatiebevelen tegen ons allemaal”, aldus Smotrich.

Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz spreekt op X over een “historische schande” en laat een “speciaal commandocentrum” op het ministerie inrichten, om te “vechten tegen het besluit dat in de eerste plaats bedoeld is om de handen van Israël te ketenen en te voorkomen dat het land zijn recht op zelfverdediging uitoefent”. Verder schrijft hij dat hij van plan is te spreken met ministers van Buitenlandse Zaken van “toonaangevende landen over de hele wereld” om hun te vragen zich “te verzetten” tegen het besluit van de aanklager.

Lees ook:

Biden dringt bij Netanyahu aan op onmiddellijk staakt-het-vuren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer