main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 mei 2024 — 10:50

MKB-voorzitter Jacco Vonhof staat niet open voor premierschap: ‘Veel te grote sprong’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof wordt in ieder geval niet de nieuwe premier, bevestigt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is een veel te grote sprong. Van buiten de politiek meteen naar het Torentje, dat moet je niemand aandoen.” Ook een ministerpost ziet hij niet zitten. “Het is niet mijn ambitie.”

Vonhof krijgt de laatste tijd vaak de vraag of hij het premierschap ziet zitten. “Daardoor ga je er wel over nadenken. Maar wat ik al zei: er is niet gebeld. De kans dat ze je bellen is vele malen kleiner dan dat ze je niet bellen.”

Politiek commentator van het AD Hans van Soest zei eerder over Vonhof dat hij “in staat is om bruggen te bouwen, de procedures in Den Haag kent en weet hoe de hazen lopen”. De MKB-voorzitter gooit nu zelf de deur dicht.

Vonhof is verheugd dat veel ondernemingskwesties waar hij voor pleitte, terug te vinden zijn in het hoofdlijnenakkoord. “Als ik zie hoeveel invloed je kunt hebben als voorzitter van MKB-Nederland op zo’n akkoord, dan denk ik: misschien is dit wel de beste plek.”

Tekst gaat verder onder de X:

Van Zwol formateur

Informateur Richard van Zwol wordt, als het aan de vier onderhandelende partijen PVV, NSC, VVD en BBB ligt, de formateur. Doorgaans wordt de formateur vervolgens ook de minister-president, maar Van Zwol geeft aan dit “absoluut” niet zijn plan is. De geruchtenmolen komt daardoor flink op gang, maar het kan nog even duren voordat er duidelijkheid is over de nieuwe premier.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgende week vindt het Kamerdebat plaats en de kans is aannemelijk dat PVV-leider Geert Wilders dan pas iets zegt over de premierskandidaat. De naam van voormalig informateur Ronald Plasterk wordt genoemd.

Lees ook:

Is Jacco Vonhof de gedroomde premier van Wilders? ‘Hij is geen uitgesproken VVD’er’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer