main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 14 mei 2024 — 13:22

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip in Sven op 1. “Het is eerst aan de EBU en de autoriteiten in Zweden om het te onderzoeken.”

De European Broadcasting Union (EBU) heeft vandaag haar statement over de diskwalificatie van Klein uitgebreid. De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft achter de beslissing staan om de Nederlandse artiest uit de wedstrijd te halen. “Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen”, schrijft de EBU.

Daarnaast schrijft de organisatie dat de beslissing om Klein te diskwalificeren kwam na een “grondig intern onderzoek” en dat het werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. Volgens de EBU was het niet gepast om Klein mee te laten doen in de finale “gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd”.

Voor Van Gennip is het nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. Ze heeft daarom nog niet aan regeringscommissaris Hamer gevraagd om onderzoek te doen. “Sociale veiligheid is van ons allemaal, als collega en als werkgever. Die sociale veiligheid geldt voor zowel artiesten als cameravrouwen, iedereen die overal bij betrokken is. Maar zo lang we niet weten wat er is gebeurd, is het heel moeilijk om erover te oordelen.”

Sven op 1 gemist? Luist deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

AVROTROS

Een groep medewerkers van AVROTROS is verbolgen over de reactie van de omroep na de diskwalificatie van Klein, meldt De Telegraaf vandaag. In een brief aan de hoofdredactie zeggen de medewerkers de gekozen aanpak “onverklaarbaar te vinden”.

“Het eerste wat AVROTROS en in het bijzonder Joost hadden moeten doen, is excuses aanbieden en duidelijk maken dat intimidatie, laat staan bedreiging, nooit de bedoeling was”, zo valt te lezen in de brief. Ze hekelen ook de reactie van commentator Cornald Maas. Na de beslissing zei hij ‘fuck you‘ tegen de organisatie van het songfestival.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Van Gennip is het belangrijk dat we in gesprek blijven over omgangsvormen op de werkvloer. “Wat vinden we wel en wat vinden we niet acceptabel?”

AVROTROS zegt in een reactie geen brief van persoonsleden te hebben ontvangen. “De brief is niet via het personeel bij ons terechtgekomen. We hebben deze anonieme brief alleen via een appje ontvangen van een journalist van de Telegraaf”, meldt RTL Boulevard.

Mariëtte Hamer

Van Gennip is overigens lovend over het werk wat Hamer tot dusver heeft gedaan als regeringscommissaris. “Ze is al twee jaar in stelling en doet enorm goed werk. Ze heeft het gesprek losgemaakt over wat wij wel en niet acceptabel vinden op de werkvloer qua grensoverschrijdend gedrag.”

De bewindsvrouw lijkt niet uit te sluiten dat er nog een onderzoek komt naar Klein. Maar, zegt ze: “Ik denk echt eerst weten wat er aan de hand is. Eerst een duidelijk feitenrelaas, dan kunnen we erover oordelen.”

Lees ook: 

Songfestivalkenner GJ Kooijman: ‘Alles wijst erop dat de songfestivaltop zich moet verantwoorden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer