main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 11 mei 2024 — 13:00

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan de Maas. Onterecht, vinden misdaadjournalist voor EW Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem. “In een willekeurig dorp in Mexico worden op een dag meer mensen vermoord dan in Nederland in een heel jaar”, aldus Leistra.

Leistra en Liem schreven het boek Mythen over moord, waarin ze verschillende mythen ontkrachten, waaronder het idee dat Nederland langzamerhand verandert in een narcostaat.

“Dat Nederland een fors aandeel heeft in de internationale drugshandel klopt. Waar wij vooral op doelen is het aantal moorden dat te maken heeft met drugshandel”, vertelt Leistra in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “In een willekeurig dorp in Mexico worden op een dag meer mensen vermoord dan in Nederland in een heel jaar. Het aantal liquidaties is nu ook weer niet zodanig dat we ons kunnen vergelijken met zo’n willekeurig dorp in Mexico.”

Luister deze uitzending van Het Misdaadbureau nu terug als podcast.

Moordratio zegt iets over de samenleving

Om het aantal moorden tussen landen te kunnen vergelijken is er een moordratio bedacht. “Het is de manier om landen en perioden in de geschiedenis met elkaar te vergelijken”, vertelt Liem. “Als we spreken over ratio kijken we naar het aantal moordslachtoffers dat vallen per honderdduizend inwoners. Op die manier kun je landen met veel inwoners vergelijken met landen met weinig inwoners en met het verleden waarin minder mensen leven dan nu.”

“Eigenlijk is moord een extreme afgeleide van de vele interacties die we hebben op een dagelijkse basis. Veruit de meeste zijn veilige interacties”, vertelt Liem. “In sommige gevallen schuren die interacties of komt het tot een conflict. En in nog minder van die conflicten ontstaat een fataal conflict. Uiteindelijk zeggen die conflicten iets over de manier waarop we onze samenleving organiseren en over hoe we met elkaar conflicten oplossen. Dus het idee dat moord zo’n extreme vorm van geweld is, maakt het tegelijkertijd ook een heel meetbare vorm van geweld.”

De moordratio zegt volgens Liem iets over de manier waarop een samenleving omgaat met conflicten en hoe we die met elkaar kunnen oplossen. In de media en politiek lijkt het soms of Nederland het nieuwe Mexico is waar moord en doodslag de waan van de dag is, maar daar is dus weinig van waar.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Kans om vermoord te worden is heel klein in Nederland

“Wereldwijd is de ratio zo’n zes, dus ongeveer zes mensen per honderdduizend mensen worden er vermoord op jaarlijkse basis”, legt Liem uit. “In Nederland is dat 0.7. Dus minder dan één per honderdduizend inwoners loopt het risico om om het leven gebracht te worden. Dat is enorm laag.”

Ter vergelijking met sommige steden in Mexico is er een moordratio van 134. Van een Nederlandse narcostaat is dus geen sprake, aldus Leistra en Liem.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook:

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer