main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 19 april 2024 — 13:46

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze zijn nooit verkoopbaar geweest”, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

De slotcoördinator, de persoon die bepaalt op welke momenten een vliegtuig mag starten of landen, zei in De Telegraaf dat er 120 slots van Transavia worden geschrapt op Rotterdam Airport. Omgerekend zijn dat 20.000 virtuele nog niet verkochte stoelen.

‘Een slot is geen vlucht’

Volgens De Nooijer is dat een verkeerde rekensom. “Je mag niet zeggen dat 20.000 stoelen uit de verkoop zijn gehaald. Daar is helemaal geen sprake van. Ze zijn nooit verkoopbaar geweest. Een slot is geen vlucht. Een slot is het recht op een vertrek of landing”, vertelt hij.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De Nooijer zegt dat airlines slots aanvragen om een netwerk op te bouwen. Het kan dan voorkomen dat je achteraf een aantal slots te veel hebt en dus niet meer nodig hebt. “Die geef je terug en dat is in dit geval gebeurd. Het was een regulier proces en dat doen wij al 60 jaar zo.”

Luister de uitzending van Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder:

Vertrek naar buitenland

Schiphol onderzoekt nachtsluiting van de luchthaven. Mocht dat doorgezet worden, verhuist Transavia mogelijk naar Denemarken of Portugal. De Nooijer sluit dat niet uit.

Tekst gaat verder onder X

De Nooijer: “Regeringen in Portugal en Denemarken steken hoog in op het belang van luchtvaart, met betrekking tot economische ontwikkeling. Zij kijken likkebaardend naar wat er bij ons gebeurt. Om daar de ruimte en economische groeimogelijkheden op te pakken.”

Lees ook:

Transavia verder in de problemen: ook mes in zomervluchten

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer