main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 12 april 2024 — 22:04

Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes keer toe bij het WTC-gebouw in Amsterdam. Hij bedreigt en verkracht op verschillende momenten langsfietsende jonge vrouwen. Er wordt een verdachte aangehouden en ook veroordeeld, maar de verdachte blijft ontkennen. En terecht, blijkt later na een voor die tijd uniek DNA-onderzoek.

De verdachte werd naar aanleiding van het onderzoek namelijk vrijgesproken, vertelt DNA-deskundige Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “De sporen waren weliswaar van één iemand afkomstig, maar die dader was niet de verdachte.”

Het bijzondere in de zaak is dat de advocaat van de verdachte degene is die het DNA-onderzoek in Nederland heeft geïntroduceerd. Hij hoorde dat dit in Engeland werd gebruikt in strafzaken en wilde dat ook voor zijn cliënt. “Hij kwam met het verzoek dat hij dit wilde inzetten. Daarmee liet hij zien dat DNA heel belangrijk is om onschuld te bewijzen van mensen. Het is niet alleen om daders te vinden, maar ook om onschuldigen vrij te pleiten.”

Door deze zaak stond DNA-onderzoek in Nederland direct stevig in de schoenen. “Het is een belangrijk middel voor het vinden van daders, maar zeker ook voor het vrijpleiten van onschuldigen. Het is echt waarheidsvinding.”

Ontdekt in 1984

Het DNA-profiel werd in 1984 ontdekt. De Engelse wetenschapper Alec Jeffreys kwam erachter dat op DNA plekken zitten die bij iedereen anders zijn in lengte. “Hij noemde dat variabele gebieden op het DNA. Daar heeft iedereen heel veel van”, aldus Meulenbroek. “Als je naar die plekken gaat kijken, vind je bij iedereen een unieke DNA-code.” In Engeland vond men de ontdekking direct interessant voor misdaadonderzoek.

Meer weten over het werk van Latten en het NFI? Luister naar de podcast van Het Misdaadbureau. Tekst gaat hieronder verder.

In de jaren ’80 werd DNA dus gelijk geaccepteerd als onderzoeksmiddel. “Gaandeweg werd het wereldwijd steeds meer ingezet. Het was natuurlijk nieuw, dus het werd maar mondjesmaat toegepast. Het mocht alleen maar worden gebruikt bij delicten waarvoor een gevangenisstraf stond van acht jaar of meer.”

DNA-databank

Omdat het onderzoeksmiddel succesvol bleek, werd in Nederland in 1997 de DNA-databank in het leven geroepen. De databank is tot de dag van vandaag een onmisbare bron in strafzaken. In de databank zit DNA van mensen die allemaal veroordeeld zijn voor een bepaald delict.

In 2005, toen de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden van kracht werd, moest iedereen die veroordeeld werd voor een misdrijf waar vier jaar of meer voor stond DNA afstaan. “Toen groeide de databank met 20.000 tot 25.000 personen per jaar”, vertelt Meulenbroek. “Momenteel staan ongeveer 395.000 personen en 72.000 sporen geregistreerd in de databank.”

62 procent van de sporen die worden opgenomen in de DNA-databank geven gelijk of enige tijd later een match met een persoon. “Het is enorm efficiënt en levert de opsporingsdiensten dagelijks namen op die zijn gekoppeld aan sporen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Volgens Meulenbroek moet Nederland wel meer investeren in verwantschapsonderzoek. Dat houdt in dat daders van delicten door middel van DNA van (verre) familieleden alsnog kunnen worden getraceerd. “Met het spoor ga je dus niet in de databank zoeken wie daar mee matcht, want diegene zit daar niet in. Je gaat zoeken naar familieleden of verwanten. Via stamboomonderzoek zoek je uit waar de dader zich binnen die stamboom moet bevinden.”

Lees ook:

Databanken van het NFI blijven een goudmijn voor cold cases: ‘Ik krijg rillingen als we een zaak oplossen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer