main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 april 2024 — 11:59

Felle kritiek op mogelijk inperken demonstratierecht: ‘Heel fundamenteel in vrije samenleving’

Het inperken van het demonstratierecht zou “bizar zijn”, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij reageert daarmee op demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken), die wil onderzoeken of het makkelijker kan worden gemaakt om bepaalde protesten te verbieden.

De Telegraaf meldt op basis van Haagse bronnen dat het demissionair kabinet onlangs een gesprek voerde over het al dan niet inperken van het demonstratierecht. Aanleiding waren de protesten met een antisemitisch karakter tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, de snelwegblokkades van klimaatactiegroep Extinction Rebellion en de koranverbranding van Pegida-voorman Edwin Wagensveld in Arnhem vorig jaar.

Bruins Slot wil koranverbrandingen moeilijker maken door ‘internationale veiligheid’ als grond aan te dragen om zulke demonstraties te verbieden, schrijft de krant. Ze vreest voor een bestorming van de Nederlandse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad, zoals vorig jaar de Zweedse ambassade daar werd bestormd na koranverbrandingen in Zweden.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De bewindsvrouw wil laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om burgemeesters meer handelingsperspectief te bieden. Dat stuitte binnen het kabinet op felle kritiek van demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid). De VVD-bewindsvrouw had volgens de bronnen een ‘stevige discussie’ met de CDA-minister. De Tweede Kamer wil binnenkort een fundamenteel debat voeren over het demonstratierecht.

Demonstratierecht ‘heel fundamenteel’

Volgens rechtsgeleerde Ellian staat het demonstratierecht onder druk. Hij maakt zich zorgen. “Het demonstratierecht is een heel fundamenteel recht in een democratische, vrije samenleving. Het is niet alleen een mensenrecht, maar een onderdeel van een democratische cultuur”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ellian ziet dat er “extreme tendensen” zijn. “Er wordt geweld gepleegd, we zagen de verstoring van de opening van het Nationaal Holocaustmuseum, waar antisemitische leuzen werden geroepen. En we hebben één Nederlander die het leuk vindt om korans te verbranden. Ook dat brengt onaangename toestanden met zich mee.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start. 

“Ik vind het totaal onaanvaardbaar wanneer recht op demonstratie opnieuw ter discussie wordt gesteld in de Tweede Kamer, het hoogste orgaan van de staat”, zegt Ellian. Hij stelt dat burgemeesters nu al de benodigde instrumenten hebben om een demonstratie te verbieden als de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. “Burgemeesters moeten een belangenafweging maken.”

‘Bizar als we wet krijgen voor één persoon’

Ellian: “Ik ben geen liefhebber van de koran, ik vind het niet een supermooi boek. Boeken van Shakespeare zijn veel mooier. Maar ik ben ook fel tegenstander van degenen die een boek in de publieke ruimte in de brand willen steken, of het nou de koran is of een ander boek. Dat moeten ze niet doen. We hebben hele pijnlijke herinneringen aan groepen en individuen die boeken verbranden. Tegelijkertijd vind ik het bizar dat wij een wet zouden krijgen voor één persoon en één boek.”

Lees ook:

Verdachte aanslag Brussel doodgeschoten in Schaarbeek: ‘Koranverbrandingen Zweden mogelijk motief’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer