main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 april 2024 — 09:52

De woningmarkt blijft krap en oververhit: ‘Overbieden met 60.000 euro komt weer voor’

De slechts 5500 aanmeldingen voor de Open Huizen Dag is een teken aan de wand van hoe de woningmarkt eraan toe is. “Die is verder aan het verkrappen en raakt oververhit”, zegt vicevoorzitter NVM Wonen Chris van Zantwijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Morgen is het Open Huizen Dag. Voor NVM Wonen altijd een goed moment voor zowel koper als verkoper om de markt te beoordelen. Dit jaar hebben zich echter veel minder mensen aangemeld. “Het geeft aan dat de woningmarkt verder aan het verkrappen is. Dat is voor niemand een geheim meer.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Van Zantwijk vindt de Open Huizen Dag, die twee keer per jaar plaatsvindt, ook een belangrijk moment voor mensen die bijvoorbeeld voor het eerst de woningmarkt op gaan. “Zij kunnen met hun woonvragen, toegepast op hun eigen situatie, terecht bij een makelaar.”

Overbieden

Sommige woningen die in de verkoop staan zijn immens populair. De biedingen vliegen je om de oren. Wie uiteindelijk de sleutel in ontvangst wil nemen, zal moeten overbieden. “Dat komt weer steeds vaker voor”, concludeert Van Zantwijk. “Vanaf 20 tot zeker 60 duizend euro.”

Als er zoveel kopers overbieden, en daar hoor jij zelf ook bij, is de concurrentie dus alsnog flink. Om toch een streepje voor te krijgen op de rest, kan een persoonlijk verhaal wellicht helpen. “Wij ontvangen regelmatig brieven van kandidaat-kopers die de verkoper benaderen en een toelichting geven op hun bod. Zij vertellen over hun persoonlijke situatie, bijvoorbeeld dat ze al een aantal keer een huis gemist hebben.”

Bouwen en doorstroom

“Dat is niet altijd fijn om te zien”, zegt Van Zantwijk over de status van de woningmarkt. “De woningnood is hoog. Starten is lastig in deze markt.” Dat geldt volgens hem niet alleen voor starters. De krapte op de woningmarkt “zien wij ook in andere segmenten”.

De oplossing is makkelijker gezegd dan gedaan. “Ons credo is al jaren: bouwen, bouwen, bouwen. Dat heb je helaas niet snel voor elkaar door alle regelgeving en de regeldruk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Van Zantwijk adviseert: “Kijk naar senioren.” Die kunnen voor een goede doorstroom zorgen, legt hij uit. “Er zijn genoeg senioren die best iets willen, maar dan moet het wel passend zijn. Wij zien bijvoorbeeld dat veel senioren de neiging hebben om bij elkaar te willen zijn. Dan ontstaat er een doorstroming in alle categorieën en kunnen starters ook sneller instappen.”

Lees ook:

Starters vissen weer achter het net bij verkoop huurwoningen door beleggers

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer